Заев: Нема македонског сценарија у Србији

Премијер Северне Македоније Зоран Заев сматра да у Србији не постоји македонски сценарио, преноси портал „Плус инфо“.
Sputnik

Македонски премијер је истовремено осудио свако насиље уперено против институције система.

„Као човек, који је био директно нападнут од стране насилника у институцијама, могу јасно да осудим свако насиље уперено против институција система“, казао је Заев.

Он је тако одговорио на оцене српског председника Александра Вучића поводом упада демонстраната и лидера опозиције у зграду РТС-а.

Тужилаштво предложило притвор за насилнике у згради РТС-а

Раније упитан како је могуће да западни амбасадори нису осудили упад у РТС, а истог тренутка су осудили упад у Скупштину Македоније, Вучић је одговорио да је реч о двоструким аршинима.

„Велики пријатељ тајкуна Ђиласа, македонски премијер Зоран Заев похвалио се како су осудили министра унутрашњих послова зато што није спречио грађане да упадну у Скупштину. Могли би и ми да размишљамо о одговорности Небојше Стефановића што је пустио да уђу фашиста Бошко Обрадовић и други у РТС. Међутим, рачунам да су Стефановић и полиција мислили да имају посла са одговорним људима и да им тако нешто неће пасти на памет“, рекао је он.

Заев истиче да је Србија „велики пријатељ“.

„Народи су нам блиски, ми желимо само добро Србији, да напредује, а у овом тренутку дајемо подршку позитивном решењу по питању Косова, решење које је у њиховом интересу и које ће гарантовати просперитет у региону, европске интеграције и очување мира“, истакао је Заев.

Премијер Северне Македоније је додао да је и он преговарао пре неколико месеци и да разуме колико је тешко, те да апсолутно покушавају да имају разумевање и да подрже процес.

„Надам се да ће се вратити дијалогу. То су наша очекивања и надам се да ће бити и унутрашњи дијалог у свим суседним земљама“, казао је македонски премијер.

Коментар