Амерички обавештајци сазнали када ће почети да се користе „посејдони“

Руски подводни нуклеарни дронови „Посејдон“ неће ући у састав наоружања те земље пре 2027. године, преноси телевизија Си-Ен-Би-Си, позивајући се на изворе који су упознати са извештајима америчке обавештајне службе.
Sputnik

Телевизија још једном наглашава да Сједињене Америчке Државе немају пандан овом руском дрону.

Објављен снимак полигонског тестирања „Посејдона“ (видео)

„Реч је о руској подморници коју је тешко открити и која лансира дрон са нуклеарном бојевом главом коју је тешко погодити. Руска страна полаже велике наде у употребу аутономне подморнице са нуклеарним оружјем као одговор на напад, ако им се у току рата ускрати могућност да лансирају нуклеарно оружје из времена СССР-а“, рекао је један од саговорника телевизије Си-Ен-Би-Си.

Раније је генерални директор „Севмаша“ Михаил Будниченко изјавио да ће подморница, која је опремљена беспилотним системом „Посејдон“, бити поринута на пролеће ове године.

О развоју перспективног нуклеарног дрона руски председник Владимир Путин први пут је говорио ове године. Како је рекао, такви дронови могу бити опремљени како обичном тако и нуклеарном муницијом, што ће им омогућити да униште широк спектар мета, укључујући и носаче авиона, обална утврђења, као и инфраструктуру.

Коментар