Ердоган: Одлично знам шта је преврат

Судан своје унутрашње проблеме, настале након државног преврата, треба да решава мирним, демократским путем, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
Sputnik

Министар одбране Судана распустио владу и парламент

„Ја сам политичар који је дошао на власт не превратом него бирачким процесом. Али ја, такође, одлично знам шта је то преврат. Са Суданом имамо блиске везе и дубоке односе. Желимо да та земља превлада садашње проблеме демократским путем и да друштво постигне помирење“, рекао је Ердоган.

Он је додао да се нада да ће се Судан изборити с економским проблемима.

„Та земља мора да уђе у нови период. Долазе разне вести о томе где је председник и шта је с њим. Ми, међутим, не можемо да дајемо никакве информације о њему. Судан се и онако напатио, тамо је проливено много крви. Земљи су потребни мир и слога грађана“, нагласио је Ердоган.

Министар одбране Судана Ауф ибн Авад је раније 11. априла изјавио да је председник те земље Омар ел Башир ухапшен, као и да је образован војни савет који ће управљати Суданом наредне две године.

Авад је објавио да је у земљи обустављено важење устава из 2005. године и да се уводи тромесечно ванредно стање. Ваздушни простор Судана је затворен на 24 сата.

Коментар