Хакери прете осветом британској Влади због хапшења Асанжа

Хакери „Анонимуса“ су запретили осветом британском естаблишменту за хапшење оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа.
Sputnik
Аустралија се одрекла Асанжа

„Ослободите Асанжа или ћете платити“, наводи се у саопштењу објављеном на порталу „Anonews“.

У саопштењу се наводи да је оснивач „Викиликса“ сваке године од 2010. предлаган за Нобелову награду за мир, док су о његовом случају писали сви светски медији.

„Воле га у целом свету, посебно они који су довољно паметни да виде кроз пропаганду која оправдава спољну политику САД и њихових савезника“, наводи се у саопштењу.

Оснивач „Викиликса“ је 2010. године у Шведској био оптужен за сексуалне преступе, које је он негирао. Шведски суд је расписао међународну потерницу за њим, након чега је Асанж био ухапшен у Лондону, али је убрзо био пуштен уз кауцију.

Случај против њега у Шведској затворен је 2017. године, али је након вести о хапшењу Асанжа шведско Тужилаштво саопштило да разматра могућност обнављања истраге. Асанж и његове присталице су страховали да ће га Шведска депортовати у САД, где би могао да буде осуђен на 35 година затвора или на смртну казну због објављивања тајних докумената Стејт департмента САД. Оснивач „Викиликса“ негира све оптужнице и тврди да су оне политички мотивисане.

 

Коментар