Свештеник-херој: Утрчао у Нотр Дам у пламену и из стихије спасао „Христову круну“

Француски свештеник и капелан париске ватрогасне бригаде Жан Марк Фурније један је од хероја синоћњег спасавања Нотр Дама.
Sputnik
Ово је чудо! Витражи из Нотр Дама су ипак преживели

Фурније је, наиме, храбро ушао с ватрогасцима у катедралу која гори и из ње спасао круну од трња, за коју се страховало да је изгубљена у пожару који се страховитом брзином распламсао и након торња и крова захватио готово читаву катедралу. 

„Отац Фурније је апсолутни херој. Није показао никакав страх кад је отишао право по реликвије у катедралу и спасао их. Он се носи са животом и смрћу сваки дан и не показује страх“, рекао је припадник хитне службе.

„Отац Фурније је ушао с ватрогасцима у катедралу Нотр Дам да би спасао круну од трња и благословени сакрамент“, потврдио је и уредник француске католичке телевизије КТО Етјен Лораијер. 

А ово није први пут да се храбри свештеник ставио у службу Париза и његових грађана у тренутку трагедије. Кад је концертна дворана Батаклан нападнута 13. новембра 2015, при чему су терористи убили 90 гостију, Фурније је ушао у дворану и молио се над мртвима и тешио повређене и оне који су изгубили вољене у терористичком нападу. 

ЕКСКЛУЗИВНО Викар Богорoдичине цркве за Спутњик: Овако је све почело

Овај свештеник је почео каријеру у Немачкој, а затим се преместио у Француску. Придружио се дијецези оружаних снага 2004. и провео седам година с француском војском широм света. У Авганистану је преживео заседу талибана у којој је убијено 10 војника. 

Католици верују да је круна од трња, која се налазила у Нотр Даму, реликвија венца од трња који је стављен на главу Исуса Христа пре његовог распећа на крсту. У Париз ју је 1238. донео француски краљ Луј IX. Реликвија се чува у украшеном златном сандуку у ризници катедрале и само се повремено износи да би верници могли да је виде.

Коментар