Америка неће да сарађује у ликвидацији избегличког кампа „Рукбан“

Представници САД су одбили да учествују на трећој седници за ликвидацију избегличког кампа „Рукбан“ у Сирији, које је одржано у Москви у режиму видео-преноса са представништвом Сирије, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбране Русије Михаил Мизенцев.
Sputnik
Почела евакуација Сиријаца из кампа Рукбан

„Сматрамо да је рад без учешћа представника УН, посебно без учешћа представника владе Сирије једностран и неефикасан“, нагласио је Мизинцев.

Он је саопштио да је став САД апсурдан. Са једне стране САД наводно траже директни дијалог са Русијом о проблему „Рукбана“.

„Ми им у том плану дајемо могућност московске платформе са високим статусом и експертским представништвом, са могућношћу учешћа у заједничком раду свих заједничких страна — као одговор добијамо одбијање“, рекао је Мизинцев.

У подручју Танфа на граници Сирије и Јордана налази се војна база САД. „Рукбан“ се налази у појасу широком 55 километара око базе коју контролише америчка војска. Руска војска, представници МИП-а Русије и Сирије више пута су саопштавали да је ситуација на ивици хуманитарне катастрофе.    

Коментар