Папа Фрања у Бугарској позвао на „револуцију милосрђа“ (видео)

Папа Фрања данас је у Софији позвао на „револуцију милосрђа“ засновану на Божјој љубави на својој првој миси у већински православној Бугарској, и рекао да је уверен да ће контакти двеју цркава имати позитиван ефекат на будући дијалог.
Sputnik

Ватикан је пренео процену локалних организатора да је око 12.000 људи присуствовало миси на отвореном у Софији или је гледало пренос на џиновском ТВ екрану на оближњем тргу, преноси АП.

У Бугарској, земљи са седам милиона становника, живи мање од један одсто католика.

У свом обраћању, папа Фрања је рекао да Божја љубав инспирише све да раде за опште добро.

„Та љубав нам омогућава да служимо сиромашнима и постанемо протагонисти револуције милосрђа и службе, способни да се одупремо патологијама потрошачког и површног индивидуализма“, рекао је он.

Папа позвао Бугаре да прихвате мигранте (фото)

Папа се данас састао и са бугарским патријархом Неофитом у седишту Синода, пре него што се сам помолио у православној цркви.

Односи између две цркве су срдачни, али не баш топли. Свети синод не учествује у званичном ватиканско-православном теолошком дијалогу и јасно је ставио до знања да неће учествовати ни у каквим заједничким службама или молитвама са Фрањом, наводи АП.

Папа Фрања се осврнуо на ране поделе узроковане хиљадугодишњим расколом који је поделио хришћанство и рекао да је уверен да ће „уз Божју помоћ и у своје време ови контакти имати позитиван учинак на многе друге димензије нашег дијалога“.

Неофит је, међутим, јасно изразио став да ће бугарска црква остати чувар правог хришћанства.

Коментар