Шта се десило са украјинским ловцима МиГ-29 који су остали на Криму

Око 10 ловаца МиГ-29 Ратног ваздухопловства Украјине, који су остали на бази „Белек“ 2014. године, неповратно су изгубљени за употребу, изјавио је посланик Државне думе из Севастопоља Дмитриј Белик.
Sputnik
Украјина признала да не може вратити Крим

Политичар је објаснио да авиони нису ремонтовани пет година — на њима нису извођени антикорозивни радови, нити су укључивани електрични инструменти и мотори. Војници су само чували борбену технику и осигуравали да не дође до пожара.

„Они данас подсећају не на јастребове, већ на јадне патке — шасија и точкови су своје одрадили“, тврди Белек.

Он је додао да њихов ремонт захтева огромна средства и јефтиније је дати ловце на отпад. Посланик је искључио могућност коришћења делова украјинских авиона за поправку руских авиона.

„Не могу се узети делови са отпада и ставити на савремену летелицу. Наши пилоти лете на савременим авионима који се регуларно сервисирају и нису им потребни никакви донори, тим пре украјински“, закључио је Белек.

МиГ-29 је вишенаменски ловац четврте генерације, који је почео да се користи у СССР-у још 1983. године, али се и даље користи као ефикасна борбена летелица. Према информацијама из отворених извора, Украјина поседује још 37 таквих ловаца.

 

Коментар