Папа: Чему би служило проглашење Степинца за свеца ако ту истина није јасна

Папа Фрања, који је посетио Бугарску и Северну Македонију, у авиону је дао изјаву дописнику загребачког „Вечерњег листа“ из Рима Силвију Томашевићу.
Sputnik

Томашевић је у јављању за ХРТ-ов Дневник 3 рекао како је из папиног одговора поприлично очито да ће се још дуго чекати на канонизацију кардинала Степинца.    

Хрватског новинара највише је занимала канонизација Алојзија Степинца, а папа је одговорио да то зависи од извештаја заједничке комисије која је основана са Српском православном црквом.

„Степинац је био крепостан човек, зато га је Црква прогласила блаженим. Међутим, у одређеном тренутку у процесу канонизације постоје нејасне тачке, историјске тачке. И ја, који треба да потпишем канонизацију са одговорношћу молио сам, промишљао сам и тражио савет и онда сам видео да треба да питам за помоћ Иринеја. Иринеј је велики патријарх и Иринеј ми је помогао. Основали смо заједно историјску комисију. Радили смо заједно. Јер и Иринеја и мене једино занима истина. И да не погрешимо. Чему би служило проглашење свеца ако ту истина није јасна? Никоме то не би служило“, рекао је Папа.

Како каже, тренутно се проучавају спорне тачке, пренела је ТВ Прва.

 

Коментар