Реч имају хероји: Борци против нациста и НАТО-а у истом строју

Парада одржана у Нишу под називом „Одбрана слободе“ поводом Дана победе над фашизмом у српску војничку традицију и иконографију доноси нешто ново.
Sputnik
Шеф посаде руског тенка открива шта може моћни оклопњак који је стигао у Србију

Дефиле ветерана ратова од 1991. до 2000. (закључно са онима који су се борили против албанске терористичке побуне у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа) први пут послаo је поруку да неко мисли на ветеране тих ратова, људе који су се до сада суочавали са многим проблемима.

То мишљење дели и пензионисани пуковник Невенко Ћонград, један од учесника дефилеа ветерана:

„Јако сам поносан што смо учествовали на паради. После 1999. ми (ветерани) смо мало били скрајнути. Последњих година придаје нам се већа пажња и надам се да ће нам се још већа пажња посветити“, каже он.

Ћонградов саборац, Хаџи Милорад Стошић, као народни посланик имао је позив да буде и у свечаној ложи.

Душан Лукић

„Одлучио сам се за строј, осећао сам потребу да будем међу својим другарима који су изнели велики терет у свим дешавањима која су нам се догодила“, објашњава он.

Позив за дефиле се не одбија, каже ветеран Славољуб Савић:

„Барем не ми који смо се једном заклели и под заклетвом остајемо до краја живота.“

Душан Лукић, носилац Партизанске споменице и артиљеријски пуковник у пензији, један је од ветерана који су параду пратили из свечане ложе. Општи утисак је, према његовим речима, изузетан.

„Мало је оваквих увежбаних јединица као колектива, као појединаца, а и као здружених снага“, каже он и напомиње да се ради о комплекснијим и сложенијим јединицама у односу на оне којима је он командовао.

Руски тенк „продефиловао“ Нишом

„Раније су то биле далеко веће јединице, а сада су ешалони увежбани и као посебне јединице и као посебни ешалони. То је оно што им, по мом мишљењу, даје предност, увежбаност и уиграност“, сматра он.

Плес са пушкама

Уиграност су приказали и припадници Гарде у егзерциру, како га гардијски поручник Предраг Крушевац назива, плесу са пушкама. Гарда се овој традицији, која је у време краљевине одржавана сваке године од 1924, вратила на 180. годишњицу свог оснивања, 2010.

„Сви припадници гарде, почеши од мене, који смо данас били у саставу егзерцира, поносни смо што смо припадници Војске Србије и поносни смо што смо узели учешће на догађају попут овог“, рекао је поручник Крушевац.

Америчка агенција: Србија демонстрирала силу због Косова и савезништва са Русијом

Враћање традицијама је употпуњено нечим новим. У случају параде, то је ново оружје, као што су нова борбена возила и борбени системи, међу којима се издваја „Шумадија“, први пут приказана на једној паради.

Осим њих, приказани су и нови хеликоптери, авиони, али и модернизовани тенк Т72, који би ускоро, са још 29 таквих машина, требало да се нађе у саставу наоружања српске војске, као донација из Русије.

Све у свему, може се рећи да је Ниш, некадашња ратна престоница Србије заслужио један овакав догађај, који ће, надамо се, постати традиционалан на дан када цео свет слави победу над фашизмом.

Коментар