Саветник Зеленског обећао наставак „рата са Русијом“

Украјина ће наставити политику ступања у НАТО и „односа према рату са Русијом“, изјавио је саветник за одбрану новоизабраног председника ове земље Владимира Зеленског, Иван Апаршин, на „Громадској телевизији“.
Sputnik

„Не мењамо политику о приступању Украјине у НАТО. Али нисмо разговарали ни о временским оквирима. Не мењамо политику у вези са односом према рату са Русијом, то је рат“, рекао је Апаршин.

Порошенко позвао Меркелову да појача антируске санкције

Он је додао да ће политика новог председника бити усмерена на искорењивање корупције у области одбране, стварање савременог система територијалне одбране, као и на то да војска буде професионална и ојачана сталном оперативном резервом.

Односи Москве и Кијева погоршали су се након државног преврата у Украјини, повратка Крима у састав Русије и унутрашњег украјинског сукоба у Донбасу. У јануару 2015. године Врховна рада донела је изјаву у којој се Русија назива „државом-агресором“.

Москва негира оптужбе Кијева и назива их неприхватљивим. Она је више пута наглашавала да није страна у сукобу на југоистоку Украјине и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу. 

 

Коментар