Зеленски спреман да започне дијалог с Русијом о Донбасу

Новоизабрани председник Украјине Владимир Зеленски спреман је да почне да преговара с Русијом о ситуацији у Донбасу, у оквиру „нормандијског формата", рекао је члан његовог штаба Руслан Стефанчук.
Sputnik

„Став Владимира Александровича Зеленског јесте да је спреман да почне дијалог, односно преговоре с људима који су започели рат против Украјине. То ће, међутим, бити дијалог у којем ће учествовати наши партнери", рекао је Стефанчук за телевизијски канал „112 Украјина".

Он је додао да је, да би се постигао неки договор, потребно започети разговор.

Зеленски огорчен на Врховну раду Украјине: Лаж је животна девиза посланика

Зеленски је раније изјавио да је неопходно разговарати с Русијом о Донбасу, у присуству западних представника и саопштио да је спреман за разговор с председником Русије Владимиром Путином.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је, коментаришући речи Зеленског о спремности да се састане с Путином, рекао да је шеф руске државе отворен за дијалог ради решавања свих проблема који су на дневном реду, али под условом да нису уоквирени провокацијама и дивезријама.

Проблем решавања украјинске кризе разматра се на преговорима у разним форматима, а пре свега у „нормандијском" (Русија, Украјина, Француска, Немачка).

У Варшави је предложено да се преговори пренесу на „женевски формат", односно уз учешће САД и Пољске, као земље која је сусед и Русији и Украјини.

Договор о прекиду ватре у Донбасу постигнут је, међутим, у Минску, током састанака контакт групе, уз посредовање Русије и Донбаса. 

 

Коментар