Груевски више није посланик, оставка потврђена у Собрању

Собрање Републике Северне Македоније потврдило је на данашњој седници оставку на место посланика бившем премијеру и политичком азиланту у Мађарској Николи Груевском, јавила је МИА.
Sputnik

Груевски је поднео оставку на место посланика у Собрању, након што је комисија за мандатно-имунитетна питања покренула поступак и усвојила предлог о одузимању његовог посланичког мандата због неоправданог одсуства у раду Собрања дужег од шест месеци.

Он је прошле недеље, путем нотарског заступника, на мађарском језику поднео оставку.

Северна Македонија је управо добила веома лоше вести из ЕУ

Недељу дана су трајале спекулације и оптуживања између власти и опозиције о томе да ли Груевски има право да поднесе оставку без личног присуства и изнетог образложења у Собрању.

Док је ВМРО-ДПМНЕ сматрао да је оставка легитимна и да не представља преседан у пракси, из владајућег Социјалдемократског савеза наводе да посланик оставку мора да поднесе лично на седници Собрања, где мора и да је образложи.

Никола Груевски, који је осуђен на двогодишњу затворску казну у случају „Тенк“ због процедуре у вези са куповином блиндираног „мерцедеса“ за потребе македонске владе, напустио је Северну Македонију дан пре него што је требало да се јави у скопски затвор на одслужење затворске казне.

Он се након расписивања националне и међународне потернице јавио из Будимпеште путем Фејсбука, где је написао да је одлучио да напусти земљу због претњи смрћу, а које би, како је уверен, биле реализоване управо у затвору.

Собрање је потврдило и оставку посланика из владајуће већине Павла Богоевског, који је поднео оставку након објављеног телефонског разговора у коме наручује канабисово уље.

Из опозиционог ВМРО-ДПМНЕ сматрају да је Богоевски недостојан да обавља посланичку функцију, као и да треба кривично да одговара због трговине наркотицима.

Коментар