Срби „сезонци“ у Хрватској – између глади и плодова мржње

Док хрватски туризам на почетку сезоне спасавају сезонски радници из Србије али и из Републике Српске, готово свакодневно се дешавају инциденти чије су жртве управо Срби — сезонски радници.
Sputnik

Четворо сезонских радника из Србије претучено је у Супетру на Брачу, а дан после тога је Србин из Требиња, сезонски радник, доживео шиканирање локалног становништва, уз поруку да су „Срби непожељни у Дубровнику“.

Новинар из Загреба Саша Косановић каже за Спутњик да ипак не би требало подлећи хистерији коју су изазвала та два случаја, али да ће неки потенцијални сезонски радници, али и туристи из Србије, размислити пре него што крену у Хрватску.

Прве мере локалне власти после напада на Србе на Брачу

Међутим, додаје Косановић, оно што може да буде охрабрење после инцидента на Брачу је то што је велики број људи у Хрватској, од градоначелнице Супетра до бројних независних интелектуалаца, дигао глас против насиља над Србима.

„Што се тиче туризма, да ли је имало неки међународни одјек, а и ако јесте, то ће се приказати као некакав уобичајени фајт локалних балканских племена, осим можда у броју људи из Србије који ће доћи, али тај број је, иначе у укупним цифрама салда хрватског туризма – миноран. Сигурно је да ће неки људи из Србије размислити да ли ће потражити посао у Хрватској, али глад не бира. Онај ко је гладан неће се двоумити ако добије добру понуду. Чињеница је да ће они свој идентитет скривати и да ће пазити како ће говорити да им не би ’изашла‘ која српска реч“, каже Косановић.

Према његовим речима, учестали напади на Србе у Хрватској у последње време резултат су вишедеценијског „улагања“ у мржњу које сада коначно „убире“ неке плодове. После 30 година улагања у мржњу у Хрватској, стасала је генерација која је радикалнија од оне која је водила рат, тако да су деца која су рођена или током или после рата „институционално одгојена у мржњи или озбиљним предрасудама према Србима“.

„И наравно, ако сте мало агресивнији и глупљи и ако сте у некаквој полупијаној ратничкој атмосфери, да ће онда та предрасуда добити некакву своју физичку последицу у облику модрица на нечијем лицу“, сматра Косановић.

Он подсећа да је недавно један угледни хрватски професор информатике добио опомену пред отказ, после коментара на Фејсбуку о приказивању „само једне истине“ приликом „ритуалне“ посете Вуковару.

„Ако се интелектуалци који се успротиве службеном институционалном лудилу кажњавају, ако имамо параду ХДЗ-ових министара који се сад згражавају над насиљем, потпуно или намерно несвесни чињенице да су у то насиље уложили 30 година страначког стажа, онда не треба да се чудимо да нека деца зброје два и два и почну да траже Србе по граду да би им разбијали главе“, закључио је Косановић.

Коментар