Руски дипломата, који је повређен на КиМ, напустио ВМА

Држављанин Русије и члан мисије УН (Унмик) Михаил Красношчеков, који је повређен на Косову, отпуштен је из болнице, саопштило је за Спутњик Министарство одбране Србије.
Sputnik

Красношчеков је, упркос дипломатском имунитету, притворен 28. маја и тешко је претучен током операције специјалних снага косовских Албанаца у српским општинама на северу покрајине. Он је задобио прелом јагодичне кости и горње вилице и лечио се на Војно-медицинској академији у Београду.

„Држављанин Русије пуштен је са ВМА 14. јуна“, саопштило је Министарство одбране Србије.

Саговорник агенције разјаснио је да се датум пуштања Красношчекова из болнице намерно није објављивао. Амбасада Руске Федерације у Србији и Унмик такође нису информисали о стању и напретку лечења руског члана мисије Уједињених нација.

Акција специјалних полицијских одреда самопроглашеног Косова на северу покрајине почела је 28. маја ујутру, под изговором да је реч о акцији против организованог криминала. Косовска полиција је упала на север Косова и Метохије у оклопним возилима. Локални Срби су поставили барикаде на трасама у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се с полицијом, након чега је дошло до пуцњаве.

Неколико људи је повређено, међу којима су и тројица полицајаца, новинар и два званичника Уједињених нација, од којих је један Рус Михаил Красношчеков.

Косовска полиција је саопштила да је током операције ухапшено 19 њених припадника, а власти Србије су навеле да је ухапшено деветоро грађана. Председник Србије Александар Вучић увео је оружане снаге Србије и МУП-а у стање пуне борбене готовости.

Структуре косовских Албанаца у Приштини 17. фебруара 2008. године једнострано су прогласиле независност од Србије. Самопроглашену републику не признају Србија, Русија, Кина, Израел, Иран, Шпанија, Грчка и велики број других држава.

Коментар