Шојгу: Са запаљене подморнице прво евакуисан цивил

Из запаљеног одељења подморнице руске морнарице прво је евакуисан цивил и за њим затворено окно, саопштио је на министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку са члановима комисије за утврђивање узрока пожара на истраживачкој подморници у Североморску.
Sputnik

„У критичној ситуацији морнари су се понели јуначки. Из одељења захваћеног пожаром прво су евакуисали цивилног представника индустрије, затворили за њим отвор, како би спречили ширење ватре по читавој подморници, а сами се до краја борили за опстанак брода“, рекао је Шојгу.

Он је нагласио да су „ценом својих живота извршили тежак задатак — ликвидирали жариште пожара и спасили своје другове и подморницу“.

Министар је додао да су се у подморници налазили врхунски војни специјалисти и професионалци који су изводили важна истраживања Земљине хидросфере.

Сви погинули официри добиће државно ордење, додао је Шојгу.

„Седморица погинулих били су капетани прве класе, а тројица капетани друге класе. Двојица су била хероји Русије. Сви погинули официри добиће државне награде“, рекао је Шојгу.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 1. јула у руској научно-истраживачкој подморници дошло до пожара који је однео животе 14 морнара. Истражни комитет Русије је почео проверу у вези са свим околностима погибије морнара. Путин је у уторак наложио министру одбране Сергеју Шојгуу да лично оде у Североморск и саслуша извештаје о узроцима инцидента, као и да помогне и пружи подршку породицама погинулих морнара. Шојгу је јутрос стигао у Североморск, где је одржао састанак са члановима комисије за утврђивање узрока пожара.

Коментар