Црна чоколада смањује ризик од кардиоваскуларних обољења

Умереним конзумирањем црне чоколаде може се смањити ризик од кардиоваскуларних болести, а свакодневно се без штете по здравље може конзумирати 50 грама те чоколаде, сматрају руски лекари.
Sputnik

„Према истраживањима, умерена конзумација тамне, црне чоколаде побољшава метаболичке параметре и снижава ризик од кардиоваскуларних болести.

Осим тога, доказан је и позитиван утицај какаа на рад мозга, ниво глукозе и липида у крви“, рекла је руска нутриционисткиња Антонина Стародубова.

Стручњаци сматрају да се без штете по здравље свакодневно може конзумирати 50 грама црне чоколаде, али препоручују да то буде у првој половини дана, јер је веома калорична намирница, а поред тога садржи супстанце које отежавају да се утоне у сан.

„Ако узмете црну чоколаду, која садржи најмање 50 одсто какаа, онда просечна особа дневно може конзумирати око 50 грама. Може и више, уколико се бави тешким физичким радом или спортом“, рекао је професор са Универзитета Сеченов, доктор медицинских наука Алексеј Бујеверов.

Према речима нутриционисткиње Јелене Ливанцове, данас се активно проучавају биофлавониди, који се налазе у црној чоколади, јер снижавају ниво холестерола, иако чоколада садржи масти.

Међутим, поред свих предности тамне чоколаде, стручњаци наводе да неумерена конзумација изазива болести панкреаса, као и повећање телесне тежине, непријатан осећај у стомаку и надутост. Такође не треба заборавити на ризик од каријеса, закључила је Јелена Ливанцова.

Светски дан чоколаде обележава се 11. јула. Французи су први дошли на идеју да организују прославу у част те посластице, што су први пут учинили 1995. године. Празник је касније стекао велику популарност у Европи.

Коментар