Рат танкера у Ормуском мореузу повећава вероватноћу случајног сукоба

Јастребови из америчке администрације радују се сукобу Британије и Ирана, каже професор британског Отвореног универзитета Едвард Вестниџ.
Sputnik

Он је то рекао након изјаве шефа британске дипломатије Џеремија Ханта да Лондон намерава да сазове заједничку европску мисију за заштиту трговачких бродова у Ормуском мореузу пошто је Иран задржао британски танкер „Стена имперо“.

Хант је такође упозорио Техеран да Велика Британија и њени савезници могу да повећају своје војно присуство у региону. Професор Вестниџ за Спутњик оцењује да је говор министра у Парламенту био предвидљива реакција Владиног апарата, који покушава да одлучи како да одговори на напетост у Персијском заливу.

Владин апарат је разапет између жеље да подржи односе са Ираном, између привржености Заједничком свеобухватном плану дејстава заједно са европским савезницима, као и потребе да умире САД. Тврдња да је задржавање танкера „Стена имперо“ — пиратство — је лицемерно, с обзиром на то да су Британци запленили ирански брод прошле седмице. Такође треба да се узме у обзир тренутни хаос, настао због политике Велике Британије, и како то утиче на ситуацију. Хант жели да поступа онако како и доликује државнику.

Зашто Америка страхује од удара на Иран (видео)

Како је истакао министар спољних послова, Велика Британија ће „у најскорије време формирати мисију за заштиту мора“, а у међувремену ће се предузети друге мере како би се осигурао безбедан пролаз британских бродова кроз Персијски залив.

Како то може утицати на повећану напетост у региону и у ситуацији у вези са Заједничким свеобухватним акционим планом? Да ли ће то довести до даље ескалације сукоба?

— Велика Британија настоји да то питање учини међународним и да придобије подршку других земаља приликом формирања такозване „заштитне мисије“. Чињеница да им је то неопходно показује да Велика Британија није у позицији да заштити своје интересе у оној мери у којој би желела. Међутим, даља милитаризација Персијског залива је контрапродуктивна, јер се повећава вероватноћа случајног сукоба. Без сумње, јастребови у Трамповом тиму за спољну политику радују се ескалацији односа између Велике Британије и Ирана, јер ће то зближити Лондон са Вашингтоном по питању оштрог односа према Техерану, што им и јесте циљ, с обзиром да је најближи савезник САД покушао да се дистанцира од америчког нарушавања нуклеарног споразума.

Рат танкера у Ормуском мореузу повећава вероватноћу случајног сукоба

Како ће повећавање војног присуства помоћи у решавању кризе?

— Повећавање војног присуства у региону ни на који начин неће допринети решавању кризе. Оно што Велика Британија и друге државе сматрају фактором обуздавања, за Иран је провокација. Све стране треба да користе дипломатију, како би се смањиле тензије.

Каква ће бити реакција европских савезника на те изјаве?

— Још је рано говорити о томе, али очекујем да ће и друге европске земље по том питању бити мање фанатичне него Велика Британија. Они могу понудити ограничену материјалну и реторичку подршку, али они нису заинтересовани за сукоб са Ираном и за повећање напетости.

За ЕУ је подржавање Заједничког свеобухватног акционог плана од великог значаја и они ће највероватније сачекати док се не формира нова британска Влада. Они желе да виде да ли ће нова Влада говорити о неким променама у политици са Ираном, пре него што нешто предузму. 

Коментар