Кулминација политичког хаоса у Приштини, сад ни закон не умеју да прочитају

Да ли Рамуш Харадинај има право да води владу привремених институција Косова после оставке коју је пре неколико дана поднео због позива Специјалног тужилаштва у Хагу — дилема је коју ни сами Албанци не могу да разреше.
Sputnik

Харадинај се после саслушања вратио из Хага и одмах је сазвао седницу владе привремених институција из Приштине.

Уставни стручњаци са Косова нису сагласни у погледу тога да ли њихов закон препознаје термин - „премијер у оставци“, што би подразумевало да је влада техничка, али ни то не постоји у законима привремених институција Косова. По доминантном ставу — Харадинај би могао да настави да води техничку владу, само у случају да му је неповерење на тој позицији изгласао парламент, али не и сада, када је сам дао оставку.

Премијер је Влада

Политиколог са Косова Неџмедин Спахију објашњава за Спутњик да је закон тако конципиран — да не прецизира тачно тренутну ситуацију.

„По уставу Косова, владу представља премијер. Када се гласа за владу, гласа се за премијера, а не за састав владе, министре и тако даље. Дакле, остављено је премијеру да он одлучи каква ће бити влада и колико ће имати министарстава, заменика, саветника… Он не мора о томе да обавести ни председника ни скупштину. Он буквално може да састави владу од самога себе! Када се једном премијер изгласа — он може да буде и министар и све остало“, објашњава Спахију.

Његова оставка значи уједно и оставку владе, додаје он, али и напомиње да по Уставу није прецизирано — да ли он, после оставке и до избора новог премијера, може да води владу.

Рамуш се прерачунао

„Било би логично да он води владу, све до избора нове владе. По косовском уставу, владу представља премијер. Ствар је у томе што је Харадинај наивно мислио да ће после његове оставке Косово одмах ићи на нове изборе, али очигледно је да Хашиму Тачију и Кадрију Весељију то не одговара, и они по сваку цену желе да у нову владу укључе Иса Мустафу и његову странку, и то у реконструисаној влади. И зато се и одуговлачи са расписивањем избора, јер очекују да ће постићи тај споразум“, објашњава Спахију.

 

Кулминација политичког хаоса у Приштини, сад ни закон не умеју да прочитају

У међувремену Харадинај је то схватио, додаје наш саговорник, и жели да остане у влади, како би на неки начин то спречио, јер би таква реконструисана влада ПДК-ЛДК могла да настави са радом до краја мандата, то јест, наредне две године. 

„Клан Косова“ пише да би косовски министар спољних послова и заменик премијера Беџет Пацоли требало да преузме дужност косовског премијера у складу са законом. Лист тврди да, према косовском уставу — влада се није распала, јер је парламент још активан.

„Клан Косова“ закључује да би Пацоли требало да преузме премијерску дужност, док косовски председник Хашим Тачи не донесе одлуку о наследнику, јер Харадинај више нема право да сазива састанке владе.

Коментар