У Србији и родитељи увлаче децу у опасну зависност

Наргила барови све су популарнији у Србији. У главном граду има их чак 38. Пушење наргиле главна је атракција и за туристе, а најчешћи гости ових места су млади.
Sputnik

Није јасно зашто и како су тако брзо наргиле постале оволико популарне. Иван Ђорђевић, власник београдског кафеа „Кандахар“, за Спутњик каже да је у почетку, када их је унео у локал, пушило врло мало људи, углавном они који су се са наргилом сусрели на летовању у Турској или Египту. Девет година касније у његовом локалу мало ко запали цигарету.

У Србији и родитељи увлаче децу у опасну зависност

„То је тренутно некаква мода у целој Европи. Већином пуше млади људи који су то видели једни од других. Преноси се и путем друштвених мрежа. Мислим да су друштвене мреже највише допринеле да се овај тренд тако брзо рашири, да пушење наргиле постане јако популарно“, каже Ђорђевић.

Арома уместо никотина

У његовом локалу пуши се искључиво ароматични дуван, док је у неким локалима могуће наручити и безникотински, дакле, само арому. И ове наргиле имају освежавајућ и богат укус дима из луле, а на тржишту их има више од 100. Нуди их неколико увозника. Килограм дувана кошта 5.000 динара, а за једну наргилу која у Београду кошта између 600 и 700 динара потребно је 20 до 25 грама.

Дакле, реч је о уносном послу за угоститеље који морају да испуне одређене услове како би од Управе за дуван Министарства финансија добили лиценцу за продају дуванских производа. Реч је о дозволи коју има сваки кафић који продаје цигарете.

После часа на наргилу

Уносан посао има и своје мане — све је више малолетника који пуше. У баровима који су поред школа, а таквих је у Београду много, са наргилом се проводи време изгубљеног часа или великог одмора.

„Дешавало се више пута да долазе са родитељима и да сви заједно пуше“, прича нам Ђорђевић.

„Људи су неупућени у то да је укус који се ставља у наргилу — штетан. Има у себи никотина других састојака. Мислим да то није за децу млађу од 18 година. Више пута смо имали проблема са децом. Њихов је одговор: ’Ја пушим наргилу и са татом и мамом. Како ви то можете да ми забраните‘. Ипак покушавамо на све могуће начине да то спречимо у нашем локалу“, објашњава нам овај угоститељ.

У Србији и родитељи увлаче децу у опасну зависност

Додатни проблем је чињеница да конобар гостима не може да тражи личну карту. Уз то, не понашају се сви одговорно као власник локала са којим смо разговарали.

У кафићу неколико стотина метара даље затекли смо малолетне девојке које пуше наргилу. Кажу да родитељи знају где су, али да нису одушевљени пушењем наргиле, иако у том локалу млађима служе искључиво безникотински дуван.

„Нема неког посебног задовољства, једноставно, то је сад фора код нас младих. Просто, то сви раде, па што не бисмо и ми. Кад си нервозан, онда запалиш цигару, она те смири. Наргила не смирује, она је више фазон и фора. Уопште нема додирних тачака са цигаретом, евентуално само што излази дим и то је то. Уопште није исто“, тврди једна седамнаестогодишња девојка.

У Србији и родитељи увлаче децу у опасну зависност

Канцерогени катран

Међутим, примаријус доктор Петар Боровић, човек који више од четири деценије кроз различите институције, а посебно кроз саветовалишта за одвикавање од пушења, указује на штетност дувана, истиче да се и у додацима за наргиле ствара огромна количина канцерогеног катрана.

„Када он дође у додир са плућима, долази до мутације и потенцијално се стварају канцерогена жаришта“, упозорава доктор Боровић.

„Људи то не осећају и мисле да доживљавају нешто друго, пошто се дим хлади. Непријатни ефекти су маскирани зачинима, често источњачким, врло интензивним, тако да људи мисле: ’Па шта, ово је слатко, пријатно, укусно, не прави ми штету‘. Треба им детаљно објаснити, пре свега преко медија, да је штета иста као код дувана, а код дувана је до сада потврђено 7.600 отровних компоненти у малим концентрацијама и негде око 70 канцерогених“, наглашава овај лекар специјалиста.

Родитељи опрез!

Он додаје да родитељи који дозвољавају деци да пуше наргиле, или у диму уживају заједно, и те како утичу на њихову одлуку да једног дана буду пушачи.

У Србији и родитељи увлаче децу у опасну зависност

„Родитељи праве изузетно крупну грешку мислећи: ’Дете је са мном, неће му се ништа лоше догодити, важно је да не оде на неко горе место‘. Заправо га навикавају на нешто лоше. Недавно сам имао предавање у Калифорнији, често гостујем и у Аустралији, свуда у Европи — када споменете пушење цигарета или наргиле, људи вас гледају запањено, то код њих не долази у обзир“, објашњава Боровић.

Он истиче да је дуван припрема мозга за дроге, јер практично нема наркомана који није био пушач, јер цигарета је зависност, па и наргила. Боровић апелује на родитеље да нипошто наргилу не представљају деци као уживање.

Апелу се придружује и власник наргила бара са којим смо разговарали.

„Одрасли пушење наргиле доживљавају као ужитак, пре свега зато што су смрдљиви дувански дим заменили пријатним воћним мирисом. Међутим, они су одрасли и свесни ризика по здравље, а деца нису“, закључује Иван Ђорђевић.

Коментар