Иран најављује војне вежбе са Русијом у Ормуском мореузу

Иран је саопштио да намерава да изведе са Русијом заједничке војне вежбе ратних морнарица у Индијском океану и у подручју Персијског залива, саопштио је агенцији ИРНА командант Ратне морнарице, контраадмирал Хусеин Ханзади.
Sputnik

„Ми смо се договорили (са Русијом) о извођењу заједничких вежби ратних морнарица у Индијском океану и надамо се да ће војне вежбе бити одржане до краја године“, рекао је Ханзади.

Он је нагласио да ће војне вежбе „бити одржане у блиској будућности“. Није искључио да би маневри могли бити одржани и у Ормуском мореузу.

Генерал Ханзади је, како су јавили медији, присуствовао јуче на паради Ратне морнарице у Санкт Петербургу.

Крајем марта је руски лидер Владимир Путин изјавио да је Русија спремна да настави унапређење партнерских веза са државама Блиског истока и Северне Африке.

У међувремену, односи између Ирана и неких западних држава су све гори. Заплена „Стене имперо“ последњи је у низу инцидената откако су САД у априлу пооштриле санкције Исламској Републици. Амерички председник Доналд Трамп повукао се из нуклеарног споразума који је, заједно са шест других сила, потписао амерички председник Барак Обама пре четири године.

Коментар