Форин полиси објаснио зашто Вашингтон треба да улије Москви страх у кости

Сједињене Америчке Државе морају да учине две ствари за побољшање односа са Русијом, од којих је једна да улију страх у кости Москви, пише часопис „Форин полиси“.
Sputnik

Аутор чланка сматра да би за обуздавање Русије следећи амерички председник морао да пронађе начин да је натера да се плаши Сједињених Америчких Држава, како би Москва прекинула да „делује некажњено“. Међутим, истовремено би Вашингтон требало да пронађе начин да задобије поверење становника Русије, истиче се у чланку.

У тексту се наглашава да Руси наводно грешком сматрају Сједињене Америчке Државе као претњу, па Вашингтон не треба само да задобије поштовање председника Владимира Путина, већ и поверење будућих генерација Руса, барем у мери у којој они америчку политику не би доживљавали као претњу.

Никад гори односи Русије и Америке

Аутор сматра да би Сједињене Америчке Државе требало да прибегну побољшању јавне дипломатије како би поштено „изражавале забринутост због стања људских права“, без показивања намере да свргну руске власти, већ напротив, отворено изјављујући да Вашингтон нема такву намеру.

Међутим, према његовом мишљењу, чак и када би се придржавале тих правила, Сједињене Америчке Државе неће моћи преко ноћи да смене „агресивну“ спољну политику Москве, а одступање од тренутне динамике у односима две земље на дужи рок захтеваће дугорочне напоре.

Коментар