Црна Гора грубим политичким фаулом спречила суперталентованог кошаркаша да игра за Србију

Кошаркашки савез Црне Горе спречио је једног од најталентованијих пионира на нашим просторима Андрију Вуковића да обуче дрес Србије на Европском првенству за играче до 16 година, које се од 9. до 17. августа одржава у Удинама у Италији.
Sputnik

Пошто Кошаркашки савез Црне Горе у седиште Светске кошаркашке организације није доставио потврду да дечак из Подгорице није наступао за кадетску репрезентацију те земље, ФИБА је одговорила да „не може да региструје Андрију Вуковића за Србију“.

Отац надареног четрнаестогодишњег спортисте Владимир за Спутњик каже да је породица јасно ставила до знања КСЦГ да млади Вуковић нема намеру да икада заигра за репрезентацију Црне Горе.

Одбио и стипендију

Вуковићи су одбили да млади кошаркаш одигра утакмицу за кадетску репрезентацију Црне Горе јер би тако изгубио право да једнога дана игра за Србију.

„Одбили смо и понуду да Андрија до осамнаесте године прима државну стипендију коју би му давала Влада Црне Горе, нисмо желели да нас задуже. На крају смо одбили и позив пионирске репрезентације Црне Горе, пред неформално европско такмичење у Словенији, а да је на њега и ишао, то му не би сметало да сутра заигра за Србију“, објашњава револтирани отац.

Детету везали и руке и ноге

На питање да ли је у љутњу КСЦГ умешана политика, Вуковић каже да је из понашања КСЦГ све јасно, да је данас све политика, па можда чак и позив да његов син игра за репрезентацију Србије, али да дете има право избора и да је огорчен што се у Црној Гори не води рачуна о жељама и интересима његове породице.

„Људи у Савезу Црне Горе то доживљавају црно и драматично, јер су погођени њихови интереси. С друге стране, уопште не воде рачуна о интересу детета, нити његове породице. Они су му свесно везали и руке и ноге, и мени као његовом оцу и мајци, везали су руке и нама и Кошаркашком савезу Србије да ове године не може да наступа за репрезентацију Србије. То је удар који доживљавам као личну ствар. То је лични напад на једну српску породицу која нема право избора у 21. веку“, истиче.

Црна Гора грубим политичким фаулом спречила суперталентованог кошаркаша да игра за Србију
Догодине у...

Сада не, али Андрија ће сигурно играти за Србију већ следеће године, сигуран је отац.

„Нећемо се уплашити овог уличарског манира, то је начин на који они функционишу. Ова изјава је и порука виртуелним јунацима који нам ових дана прете и позивају на линч моје породице. Спремни смо на борбу, нећемо одустати, Андрија ће играти за Србију“, поручује отац младог кошаркаша и додаје да је реч о детету које ће можда и одлучити да више не игра кошарку, али да је једно сигурно — школовање ће наставити у слободној земљи која сваком грађанину нуди право избора, у Србији.

Коментар