Русија захвалила Америци на предложеној помоћи

Русија је захвалила Сједињеним Америчким Државама на понуђеној помоћи за гашење пожара, рекао је шеф Одељења за међународну делатност Министарства за ванредне ситуације Владислав Соловјов и додао да је то уобичајена пракса у свету.
Sputnik

„Захвални смо америчким колегама на предложеној помоћи за борбу против шумских пожара. Треба нагласити да је у Сибиру већ формирана моћна авијациона група за борбу са пожарима“, рекао је Соловјов.

Он је додао да је понуђена помоћ „уобичајена пракса у свету“, па и у односима Русије и САД.

„Тако су 2000, 2003. и 2011. године руски спасиоци предложили помоћ у ликвидацији пожара у Њовом Мексику, а 2005, 2015, 2016, 2017. и 2018. године у гашењу пожара у Калифорнији. Америчка страна је 2005. прихватила помоћ од Русије приликом борбе са последицама урагана Катрина, преко океана су тада послата четири авиона Ил-76. Два Ил-76 су 2012. године доставила помоћ Американцима који су настрадали од урагана Сенди“, рекао је Соловјов.

Са понудом да помогне синоћ је изашао амерички председник Доналд Трамп у телефонском разговору са руским колегом Владимиром Путином. Руски лидер му је захвалио на таквој пажњи и рекао да ће Русија, ако буде било потребно, ту помоћ прихватити.

Коментар