Објављени документи који бацају ново светло на спор Русије и Јапана

Према документима у које је јапанска агенција Кјодо имала увид, Совјетски Савез је 1956. предлагао Јапану да у декларацију о послератној нормализацији односа двеју држава буде унета тачка о тежњи ка свеобухватној забрани нуклеарног оружја, али је јапанска страна ту идеју одбила.
Sputnik

Текст нацрта декларације који је совјетска страна предложила на преговорима у Москви 15. октобра 1956. године, а који је ових дана постао доступан aгенцији Kјодо, садржао је и параграф о антинуклеарним идејама.

„Радићемо на томе да се забране производња, испитивање и коришћење нуклеарног оружја, као и да се отклони опасност од нуклеарног оружја и да се створе услови за коришћење атомске енергије у мировне сврхе“, наведено је у тексту.

Јапан, који је у том тренутку већ пету годину био под такозваним „нуклеарним штитом“ САД, био је против укључивања те тачке у завршни документ. Представници јапанске владе навели су да не негирају важност тог проблема, али да сматрају да је његово разматрање могуће тек пошто се нормализују совјетско-јапански односи.

У Заједничкој декларацији Совјетског Савеза и Јапана, која је потписана 19. октобра 1956. године, објављено је да две земље обустављају ратно стање и да обнављају дипломатске и конзуларне односе.

У декларацији је било наведено и да ће две земље наставити да преговарају о мировном споразуму на основу исхода Другог светског рата, чије је потписивање био услов да Совјетски Савез размотри могућност да Јапану преда два од четири Курилска острва на која Токио претендује.

Објављени документи који бацају ново светло на спор Русије и Јапана

Совјетска влада се у декларацији сложила да Јапану преда острва Шикотан и Хабомаи (која су у састав Совјетског Савеза укључена након Другог светског рата) под условом да се њихов фактички прелазак под контролу Токија догоди након закључивања мировног споразума.

Москва и Токио, међутим, ни дан-данас нису потписали мировни споразум, а главна препрека за то је питање припадности јужног дела Курила. Став Москве је да су јужна Курилска острва, која су ушла у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата — суверена територија Русије. Јапан то не признаје, већ жели да му острва Хабомаи и Шикотан буду враћена.

Јапан је 1960. године са САД закључио Споразум о безбедности, након чега је Совјетски Савез анулирао обавезе у вези с предајом острва. У напомени совјетске владе из 27. јануара 1960. године наведено је да ће та острва бити предата Јапану тек после повлачења свих страних војника с његове територије.

Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је крајем јула да намерава да с Русијом склопи мировни споразум до 2021. године, када му истиче мандат.

 

Коментар