Четири дана деле српске тенкисте од коначне одлуке на тенковском биатлону (фото)

Тенкисти Војске Србије, који учествују на Међународним војним играма у Русији, завршили су полуфиналну трку у дисциплини „Тенковски биатлон“, али ће њихов коначан пласман бити познат почетком идуће недеље, након што и друге екипе заврше другу фазу такмичења — полуфиналну штафету.
Sputnik

Српски тенкисти су били у групи са увек незгодним „противницима“: Кином, Азербејџаном и Казахстаном, који је у данашњој трци имао најбоље време.

Командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, који предводи српске тенкисте и који је судија на овогодишњим Међународним војним играма, рекао је да је ово такмичење било драгоцено искуство за наше војнике.

У доста сложеним временским условима и у јакој конкуренцији, нисмо успели да остваримо оно што смо можда планирали, имали смо и доста проблема са техником — тенк се покварио и извршили смо његову замену, а са другим тенком је у другом делу вожње са последњом посадом било доста проблема, тако да је и то доста утицало на време реализације и извршења задатка. Остају нам искуства и да се што боље припремимо за следећу годину, за следећи биатлон“, рекао је генерал за Спутњик.

Четири дана деле српске тенкисте од коначне одлуке на тенковском биатлону (фото)

Српске тенкисте су са трибина бодрили и изасланик Министарства одбране Републике Србије у Русији пуковник Будимир Гајић и његов помоћник потпуковник Јовица Босанчић.

У полуфиналу учествује 16 земаља, подељених у две дивизије. Српски тенкисти су у првој дивизији у групи са Кином, Казахстаном и Азербејџаном, док су у другој полуфиналној групи прве дивизије Русија, Белорусија, Монголија и Венецуела, које ће се такмичити у понедељак, 12. августа.

У другој дивизији су Уганда, Вијетнам, Куба, Кувајт, Таџикистан, Узбекистан, Лаос и Мјанмар.

Финална штафета друге дивизије одржаће се 15. августа, а два дана касније, на дан затварања Међународних војних игара, одржаће се главна трка такмичења — финале прве дивизије.

Према пропозицијама, свака екипа у полуфиналу и финалу има на располагању два тенка — главни и резервни.

Четири дана деле српске тенкисте од коначне одлуке на тенковском биатлону (фото)

Вози се такозвана штафета, која подразумева трку свих такмичарских посада, наизменично на истом тенку. Задатак посада је да што брже савладају препреке на стази и реше ватрене задатке, као што су гађање из топа у покрету, спрегнутог митраљеза „ПКТ“ и противавионског митраљеза „Корд“.

Свака посада вози четири круга током којих треба да погоди три топовска и три митраљеска циља, као и два циља противавионским митраљезом, а такође и да у сваком кругу савлада 15 противтенковских препрека, као што су противтенковски ров, ескарпа (вертикални зид висине 90 центиметара), водена препрека, мост, коси нагиб, минско поље, брдо, и тако даље.

Главни критеријум за пролазак у финале је најбоље постигнуто време. Због тога ће учесници финала бити познати тек 13. августа, након свих полуфиналних трка, које ће се одржати у наредна три дана.

Коментар