Српски национални савет Црне Горе: Последице ће бити тешке за све ако власт овако настави са Србима

Српски национални савет (СНС) Црне Горе указао је данас на то да инсистирање државних институција Црне Горе на запостављању интереса српског народа и одузимању стечених права може имати тешке последице, како за Црну Гору тако и за српски народ у њој.
Sputnik

„Српски национални савет Црне Горе позива најзначајније институције Црне Горе и Републике Србије да у што краћем року, у међусобном договору, предложе и усагласе однос државе Црне Горе према српском народу који би произлазио из поштовања највиших стандарда који важе за релативно већинске заједнице у државама Европе и света“, наводи се у саопштењу.

СНС Црне Горе сматра да су за српски народ у тој земљи престала да важе основна уставна опредељења као што су слобода, мир, толеранција, поштовање људских права, мултикултуралност, демократија и владавина права.

„То се огледа у онемогућавању и ометању изражавања, чувања, развијања и јавног испољавања националне, етничке, културне и верске посебности, као и избора, употребе и јавног истицања националних симбола и обележавања националних празника“, истиче Српски национални савет у саопштењу које преноси Танјуг.

Додаје се да се то односи и на употребу српског језика и ћириличног писма у јавној и службеној употреби, на сразмерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе, и многим другим, како кажу, одузетим давно стеченим правима српског народа.

Према њиховим речима, такав однос изазива неповерење српског народа према државним институцијама Црне Горе, посебно, како додају, у неравноправности и надређености бошњачких и албанских националних заједница према српском народу, „уз сталне провокације државне власти“.

„Овакав однос државне власти у Црној Гори представља намеру за постизањем што веће затегнутости и међусобног неповерења између Републике Србије и Црне Горе“, сматра СНС Црне Горе.

Они оцењују и да је стратегија политике актуелне власти у Црној Гори да без обзира на могуће изазивање тешких последица створи што повољнији амбијент за асимилацију српског народа у Црној Гори и што већу нетрпељивост грађана Србије према Црној Гори и свима који из ње долазе, наводи се у саопштењу које је потписао председник СНС Момчило Вуксановић.

Коментар