Разарачи и корвете: У чему је разлика између руске и америчке флоте

Руска флота је мобилна, добро наоружана и много се разликује од америчке, закључили су експерти из САД. Русија се ослања на мале бродове који носе озбиљно наоружање, као што су ракете „калибар“.
Sputnik

„Иако су ти бродови мали, они поседују озбиљну ватрену моћ. Последњих година, корвете са Каспијским морем извели су напад крстарећим ракетама ’калибар‘ по циљевима у Сирији. Притом, они никад нису напуштали руске воде“, пишу аналитичари „Нешенел интереста“.

Разарачи и корвете: У чему је разлика између руске и америчке флоте

Експерт листа упоредио је америчку и руску флоту. По њиховом мишљењу, то су две супротности, које одражавају историју, географију, индустрију и стратегију своје земље. Ратна морнарица САД се ослања на разараче и друге велике бродове. Ратна флота Русије се ослања на савремене мале ракетне бродове типа „Смерч“.

Разарачи и корвете: У чему је разлика између руске и америчке флоте

„Нови бродови које купује Русија, као по правилу представљају ракетне корвете, депласмана до 5.000 тона воде. Амерички разарачи, напротив, имају депласман 9.000 тона, пише „Нешенел интерест“.

Ипак, наводи да се, без обзира на развој флоте, Русија ипак по неким показатељима разликује од САД и Кине. Новинари су приметили да Пекинг има двапут веће бродове него Москва и Вашингтон.

Коментар