Протестни марш против Г7: Гори Амазонија, топи се Арктик, капиталистички лидер ће нас чути (видео)

Протестни марш више хиљада активиста против самита Г7 завршен је данас мирно, пошто је колона стигла из француског места Андај у шпански Ирун, недалеко од Бијарица, где се данас окупљају лидери најразвијенијих индустријских земаља.
Sputnik

Током протеста није било хапшења, ни инцидената, а према проценама, у њему је учествовало око 9.000 људи, саопштила је регионална полиција, преноси АП.

Антиглобалистима и активистима за заштиту животне средине придружили су се демонстранти покрета „Жути прслуци“ и баскијски сепаратисти. Неки су носили маске са ликовима лидера Г7.

Они су протестовали против економске и климатске политике најразвијенијих индустријских земаља и промовисали алтернативе.

„Водећи капиталистички лидери су овде, и ми морамо да им покажемо да се борба наставља. Богати имају све више новца, а сиромашни ништа. Видимо како горе шуме Амазоније и топи се Арктик. Лидери ће нас чути“, рекао је Ален Мисана, који носи жути прслук — симбол антивладиних демонстрација у Француској.

Демонстранти су носили транспаренте с различитим порукама — од оних који се тичу права геј популације, до оних упућеним лидерима Г7.

Самит Г7 у Бијарицу обезбеђује више од 13.000 полицајаца уз подршку војника, пренео је Танјуг.

Коментар