Руски морнари открили пет нових острва на Арктику

Хидрографска група руске Северне флоте, која је део експедиције на архипелагу Земља Фрање Јосифа, потврдила је да су открили пет нових руских острва у Карском мору. 
Sputnik

„Њихова површина варира од 900 до 54,5 хиљада квадратних метара. На новим острвима извршено је топографско снимање, она су детаљно описана и фотографисана“, саопштила је прес-служба Северне флоте.

Острва су смештена у заливу Виз, западно од острва Северни, у области глечера Вилки.

Нове територије су први пут примећене 2016. године приликом анализе сателитских снимака. Верује се да је раније острва скривао ледник.

У периоду од 2015. до 2018. године хидрографи Северне флоте су учествовали у откривању више од 30 нових острва, ртова и залива у подручју архипелага Земља Фрање Јосифа и Нова Земља.

Северна флота је започела експедицију на Земљи Фрање Јосифа 15. августа из Североморска, а требало би да траје до краја септембра.

Учесници експедиције, осим планираних истраживања, желе делимично да понове маршруте Јулиуса Пајера (експедиција 1874. године), Фредерика Џексона (експедиција 1897. године), као и спасилачке експедиције Валериана Аљбанова.

Коментар