Далеки исток зове српске грађевинаре

Константин Богданенко, в. д. заменика губернатора Приморског краја на Далеком истоку, позвао је српске грађевинаре и друге компаније да послују у овом региону, а такође и српске туристе да посете овај крај Русије.
Sputnik

„Био бих веома срећан када би српски грађевинари и генерално српске компаније радиле овде, јер, нажалост, за сада их нема. Једино што овде имамо српско јесу српске јабуке у продавницама. Наравно, било би лепо када би било више представника српског бизниса и људи, љубитеља путовања, јер је Владивосток делић Европе у центру Азије и као такав веома је занимљив“, рекао је Богданенко за Спутњик, током одржавања Источног економског форума у Владивостоку.

Како је додао, за то је потребна само популаризација места и туристичких рута, посебно у Србији и уопште у Европи.

Далеки исток зове српске грађевинаре

Туристи из Кине, Јужне Кореје и Јапана у све већем броју посећују Владивосток — „најближи европски град у Азији“, а томе је допринело и увођење електронских виза за грађане суседних земаља.

„Туриста из Европе је мало, док туристи из Азије долазе у огромном броју. Сада је Владивосток трећи град по туристичком расту у нашој земљи. Водећи градови су Москва и Санкт Петербург, а затим следи Владивосток. О том туристичком расту сведочи и податак који говори да, на пример, из Владивостока у Јужну Кореју имамо чак 70 летова недељно, а у Кину имамо 24 лета. С обзиром на то да су успостављене редовне авио-линије, заиста велики број људи долази овде“, рекао је Богданенко.

Главни град Приморског краја и престоница руске Пацифичке флоте више од три деценије је имао статус „затвореног града“, а странцима није било дозвољено да га посећују све до 1992. године, када је ступио на снагу указ „О отварању Владивостока за странце“, који је потписао први председник Русије Борис Јељцин.

Далеки исток зове српске грађевинаре

Владивосток је последња тачка на руској Транссибирској железници. Од Москве путовање возом траје седам дана, а да би се из главног града Русије железницом стигло до престонице Приморја, потребно је прећи скоро 9.300 километара, два дела света (Европу и Азију), 14 области, око 90 градова и чак седам временских зона.

Градске власти истичу значај туризма као привредне гране, јер верују да све инвестиције почињу са туризмом. Инвеститори прво долазе да виде град и оцене ситуацију на терену, па тек онда доносе одлуке о улагањима, а управо је привлачење инвестиција, као и јачање политичких, економских и културних веза Русије са земаљама Азијско-пацифицког региона, један од главних циљева Источног економског форума.

Подсетимо, Пети Источни економски форум одржава се у Владивостоку од 4. до 6. септембра. МИА „Русија севодња“ је генерални медијски партнер Форума.

Коментар