Зашто је Индија најбрже растућа привреда на свету

Једна од најмногољуднијих земаља света Индија доживљава велики економски успон захваљујући дигитализацији.
Sputnik

Процес дигитализације је започет још деведесетих година прошлог века и очекује се да до 2022. године вредност дигиталне економије достигне трилион долара, изјавио је амбасадор Индије у Србији Субрата Батачарџи.

Он је на регионалној конференцији о трендовима у телекомуникацијама и медијима „Дигитал 2019“ представио успешну причу „Дигитална Индија“ и истакао да је Индија зато сада најбрже растућа привреда у свету и да томе доста доприноси младо становништво, али и велики развој стартапова.

„Без стартапа нема раста, ни развоја“, нагласио је амбасадор.

Каже да су деведесете године прошлог века започели дигитализацију у Индији и да је већ од од почетка 21. века ИТ сектор почео да цвета у тој земљи.

Индија, како је рекао, треба са седмог на дође на пето место највећих светских привреда.

Зашто је Индија најбрже растућа привреда на свету

„Индија је смањила сиромаштво, унапредила здравље и учинила образовање веома приступачним“, нагласио је он.

Батачарџи је рекао да је четврта индустријска револуција, односно дигитализација у великом замаху у Индији и да се припремају за велики проток података на интернету, који је потребан целој земљи, због чега се доста улаже у брзи интернет.

„Е-управа је унапредила владину ефикасност и повезала више од милијарду људи биометријским картицама. Имамо око 560 милиона корисника интернета, што је око три четвртине европске популације. Имамо и више од једне милијарде корисника смарт телефона.“

Нагласио је да је интернет постао „капија и веза“ између појединца и власти.

Такође, у Индији је е-трговина порасла у 2018. за 51 одсто, а индијско ИТ тржиште у области здравства се процењује на милијарду долара.

Амбасадор Индије додаје да се очекује да ће до 2020. године ИТ индустрија достићи 7,5 одсто БДП-а земље.

„Морате да будете дигитални како бисте опстали и напредовали. Упаво су стартапови начин да успете и то је у Индији постала главна платформа. Дигитални свет је постао огромна прилика за младе да пронађу посао у ИТ сектору и посао генерално“, рекао је он.

Батачарџи је истакао да Србија и Индија могу више да сарађују у ИТ и области дигиталних технологија када је реч о вештачкој интелигенцији.

Коментар