Бугарски посланик: Иза шпијунског скандала у Бугарској стоји Вашингтон

Независни посланик у Народној скупштини Бугарске Станислав Станилов, заменик председника бугарског покрета „Русофили“, прокоментарисао је оптужбе да је руководство те организације шпијунирало у корист Русије.
Sputnik

Према његовим речима, могући разлог за избијање скандала је то што су Сједињене Америчке Државе изгубиле Турску као поузданог савезника и сада га траже у Бугарској.

„Присталице ’Русофила‘ су под притиском, против њих се изводе напади. То се догађа уочи избора у Бугарској, у врло посебном тренутку за Југоисточну Европу… Турци више нису поуздан савезник Сједињених Америчких Држава, а оне морају имати територију на коју би могле да се ослоне... Изгледа да ће та територија бити Бугарска. Можда зато и долазе ови напади“, рекао је Станилов у интервјуу за лист „Труд“.

Станилов је истакао да „Русофили“ не добијају новац од Русије. У супротном организацији не би недостајала средстава за одржавање својих конгреса, изнајмљивање возила и одржавање курсева руског језика.

Он је казао да је неистинита информација да су „Русофили“ добили пола милијарде евра за шпијунажу.

„Знате да велики новац не може да се сакрије. Чак и ако га пребаците на офшор и даље је немогуће ишта сакрити“, рекао је он.

Бугарске власти ухапсиле су ове недеље неколико чланова покрета „Русофили“ због шпијунаже у корист Русије. Након тога је подигнута оптужница против председника покрета Николаја Малинова. Истражитељи сматрају да је Малинов ступио у контакт са Русима Леонидом Решетниковом и Константином Малофејевом и да им је за накнаду од пола милијарде евра понудио варијанте за промену геополитичког курса Бугарске.

Скандал због изложбе у Софији

Станилов је такође прокоментарисао недавни дипломатски скандал између Бугарске и Русије након што је у Софији отворена изложба посвећена ослобађању Источне Европе од нацизма. Министарство спољних послова Бугарске оштро је реаговало на назив догађаја и, истакавши допринос СССР-а у победи над нацизмом, позвало Амбасаду Русије да не подржава „сумњиве тезе о ослобађању“. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је у реаговању на ту изјаву позвала „да се не ревидира историја“.

Према речима Станилова, таква реакција Министарства спољних послова Бугарске може у великој мери да наштети изградњи гасовода „Турски ток“ у земљи, као и изградњи електране „Белене“.

„По мом мишљењу, таква реакција Министарства спољних послова штети премијеру Бојку Борисову, јер се сам Борисов никада није изјашњавао против Русије и (председника Владимира) Путина. Борисов не би себи дозволио такав став. Такав став ће себи дозволити људи који заиста желе да опструишу интересе Бугарске, укључујући оне економске“, закључио је Станилов.

Коментар