Стампедо на одавању поште Мугабеу (фото)

Контроверзе око тога где и када ће бити сахрањен бивши председник Зимбабвеа Роберт Мугабе и стампедо у којем је повређено неколико људи који су покушавали да виде његово тело — покварили су данас одавање почасти покојном лидеру.
Sputnik

Гомила људи који су инсистирали да виде Мугабеово лице у делимичном отвореном ковчегу пројурила је поред полицијског кордона, а у сударању је повређено неколико особа.

Хиљаде људи дошло је да види Мугабеово тело, које је изложено на стадиону „Руфаро“ у Мбареу, сиромашном кварту престонице Харареа. Најмање пет људи је после стампеда изнето на носилима, преноси АП.

Полиција за сузбијање нереда је поново успоставила ред, повремено користећи палице.

Стампедо на одавању поште Мугабеу (фото)

Мугабеова супруга Грејс је седела на подијуму на једној страни терена, док се ковчег налазио на центру испод шатора.

Током одавања почасти преминулом лидеру свирали су бубњеви и певале су се традиционалне песме.

На крају свечаности, војни хеликоптер је слетео на терен и однео ковчег, који је у пратњи Мугабеове супруге враћен у његову кућу „Плави кров“ у Харареу.

Стампедо на одавању поште Мугабеу (фото)

Размирице између Мугабеове породице и Владе бациле су сенку на одавање почасти бившем председнику.

„Мугабе неће имати државну сахрану у недељу на националном Гробљу хероја, већ ће то бити приватна, породична служба“, рекао је портпарол породице Лео Мугабе, а пренео је Танјуг.

Председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва рекао је, после разговора са Мугабеовом удовицом Грејс, да ће Влада поштовати жеље породице што се тиче сахране која, како је додао, има пуну подршку Владе.

Коментар