САД предале Русији украденa документа цара Николаја Другог

САД су предале Русији 16 указа руског императора Николаја Другог из периода 1905-1914. године, који су украдени деведесетих година из Државне историјске архиве у Санкт Петербургу, преносе руски медији.
Sputnik

Руски медији преносе да су историјски важна документа откривена током истраге Министарства унутрашњих безбедности САД, а њихова вредност се процењује на око 30.000 долара.

Укази су се појавили у Америци 2014. године у једној од аукцијских кућа. Документа садрже указе о награђивању више од хиљаду особа, од којих је 136 наведено поименично.

Регионални аташе истражне службе Министарства унутрашњих безбедности САД Кети Беј каже да су враћени укази Николаја Другог део корпуса докумената које су Владимир Фајнберг и његови помоћници украли почетком деведесетих година.

Амбасадор САД у Русији Џон Хантсман 18. септембра је вратио документа у Русију. Он је тада истакао да би такви кораци требало да побољшају пољуљано поверење између земаља.

Из руског Министарства спољних послова захвалили су америчкој страни на враћеним документима.

„Захваљујемо америчким правосудним органима и амбасади САД у Москви за њихов допринос у обнављању историјске правде“, саопштено је на сајту руског Министарства.

Коментар