Конференција „Сећање победника“: Не дозволити да клице фашизма угрозе наше народе (видео)

У Београду се одржава међународна конференција „Сећање победника“ за организаторе шетњи „Бесмртни пук“. Министар за рад и социјалну политику Зоран Ђорђевић поздравио је присутне речима да „не смемо да дозволимо да клице фашизма добију на снази, да се развију и угрозе наше народе“.
Sputnik

„Те клице фашизма неће бирати неке друге народе, опет ће се окомити на нас и сигурно ће желети да нас ослабе. Мислим да, уколико заједнички радимо и делујемо, до тога сигурно неће доћи“, навео је министар.

Амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, поздрављајући учеснике конференције, рекао је да је покрет Бесмртни пук који се родио у Русији добио је огромну подршку и заузео читав свет.

„Народнни талас који се подигао у Русији заузима све више земаља и постаје преграда која ће се супротставити гнусним покушајима ревизије историје и покушаја да нам се одузме прошлост и достојанство. Циљ свега је да се прекроји историја и успостави униполарни свет који не би био заснован на међуанродном праву. Ми се активно томе супротсављамо“, рекао је Боцан Харченко.

Конференција „Сећање победника“: Не дозволити да клице фашизма угрозе наше народе (видео)

Додао је да од учесника конференције очекује савете чиме руска држава може да им помогне, као и да изнесу своја искуства.

„Желео бих да се покрет гради на јединсту и у томе је гаранција успеха“, навео је руски амбасадор.

Скупу се обратио и народни уметник Русије и копредседник покрета Василиј Ланавој који је говорио о значају историјског сећања и поноса прецима, подсетивши да се следеће године обележава 75 година победе над фашизмом.

Посебно се осврнуо на пријатељство са српским народом, које је, каже, осетио већ у првим гостовањима његовог позоришта Вахтангов у послератној Југославији.

Артјом Хуторској, шеф Извршног комитета Бесмртног пука Русија рекао је да је задатак конференције озбиљан: да докаже да нема прекрајања историје и да нема подела.  

Конференција „Сећање победника“: Не дозволити да клице фашизма угрозе наше народе (видео)

„Само јединственим Бесмртним пуком можемо доказати одлазећем покољењу нашу искреност и поштење“, додао је Хуторској, истакавши да све што буде постигнуто у раду Бесмртног пука треба да послужи као темељ васпитања будућих покољења.

Конференција ће окупити око 100 организатора меморијалне поворке, која се сваког 9. маја, на Дан победе над фашизмом, организује у више градова света, а кренула је из Москве.

Конференција „Сећање победника“: Не дозволити да клице фашизма угрозе наше народе (видео)

Како је најављено, конференција ће бити посвећена 75. годишњици ослобођења Београда од нацистичке окупације.

Пре почетка конференције, организатори и учесници су рано јутрос положили венац на Споменик ослободиоцима Београда.

Венац су положили министар за рад и социјалну политику Зоран Ђорђевић, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, председник извршног одбора покрета „Бесмртни пук Русије“ Артјом Хуторској и копредседавајући организације „Бесмртни пук“ Сергеј Лепенков.

Коментар