Централна прослава обележавања највећег догађаја у историји СПЦ у Жичи (видео, фото)

Српска православна црква ове године обележава највећи догађај у својој историји — 800 година аутокефалности, а централна прослава у Србији почела је светом литургијом у манастиру Жича, а наставиће се наредних дана различитим манифестацијама.
Sputnik

Захваљујући завету Светога Саве, који нам је оставио 1219. године када је издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, српски народ је успео да преживи и победи сијасет искушења и невоља које су га пратиле а, како видимо, и данас прате наш народ, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је у посланици поводом обележавања 800 година аутокефалности СПЦ истакао и да је српском народу у исто време тај завет помогао и да не поклекне.

Пре 800 година, када је Свети Сава успео да издејствује аутокефалност Српске православне цркве, српски народ се, баш као и данас налазио на географској, духовној и политичкој вододелници истока и запада, навео је патријарх Иринеј у посланици поводом јубилеја СПЦ, додајући да је успон средњовековне српске државе, предвођене Стефаном Првовенчаним и Светим Савом, плод ангажовања свих најбољих, добро организованих и обједињених снага народа, покренутих јединством вере, мисли, речи, дела и циља.

Централна прослава обележавања највећег догађаја у историји СПЦ у Жичи (видео, фото)

„Под окриљем аутокефалне Цркве, архиепископ Сава, са седиштем у манастиру Жичи, успео је да покрене све стваралачке снаге народа, да одушеви, да понесе, да упали огањ вере и унесе Јеванђеље Христово у сваку душу, у све односе, у васцели народни живот. У томе је тајна духовног, материјалног и политичког успона Србије у средњем веку. У томе је тајна златних векова српске средњовековне државе“, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, захваљујући опредељењу Светога Саве омогућено је и довршено идентитетско уобличавање и сазревање српског народа, што је и формирало Светосавски завет, односно, како наводи, завет безграничне жртвене љубави према свом народу, његовој цркви и његовој држави, према истини, правди и слободи.

„Из тог Завета изникао је и потоњи косовски, светолазаревски завет, као и сва друга, у одсудним временима заветна опредељења и дела српског народа. Захваљујући томе, преживели смо и победили сијасет искушења и невоља које су пратиле, а, како видимо, и данас прате историјску судбину нашег народа“, истакао је патријарх.

Подсетио је да је српски народ уз помоћ тог завета преживео вишевековно ропство под Османлијама, албанску голготу и страховити покољ становништва у Првом светском рату, злочине окупатора и њихових савезника у Другом светском рату...

Централна прослава обележавања највећег догађаја у историји СПЦ у Жичи (видео, фото)

„Верност светосавском Завету омогућила нам је да преживимо, али и да не поклекнемо. Није довољно само преживети, треба усправно стајати! Преживели смо и терор и егзекуције обезбожених Срба над сопственим народом, његово цепање на нове, тобожње нације, арнаутске побуне и злочине од давних турских до наших времена, као и различита искушења на крају другог и почетку трећег миленијума, све време остајући усправни“, навео је поглавар СПЦ.

Наводећи да је током искушења страдала и сама Црква, патријарх каже да упркос томе, светосавски дух чини да и даље, у истој мери, Црква ствара, преображава и спасава своју децу.

Зато се у нади, казао је Иринеј, Црква моли да „верност светосавском путу оспособи српски народ да очува своју свету и заветну покрајину — Косово и Метохију, своју милу Боку и поносну Црну Гору, као и све оне друге крајеве и земље над којима су се надвиле руке силника овога света са циљем да их насилно и неправедно отму“.

Како додаје, за осам векова, колико је прошло од добијања аутокефалности СПЦ, духовна снага Цркве чврсто и непромењиво усмерава све велике догађаје у историји српског народа, односно без ње историја и опстанак српског народа на тлу увек немирног Балкана, раскрсници многих етничких кретања, духовних и културних утицаја и разних освајачких амбиција, не може се ни замислити.

„Наш народ у највећем периоду своје историје није био обједињен унутар истих државних граница, па ипак није изгубио свој идентитет, јер га је чврсто укотвио у Цркви. Тако и данас, тамо где је присутна у српском народу, Црква чини темељ његовог идентитета. Посебно у крајевима где је угрожен, народ у светосавској Цркви налази снагу за даљи опстанак, налази тихо пристаниште и утеху за свакодневни живот. Без Светосавске Српске православне цркве, ми Срби, као народ, данас не бисмо ни постојали“, истакао је Иринеј.

Централна прослава обележавања највећег догађаја у историји СПЦ у Жичи (видео, фото)

Али, како додаје патријарх, СПЦ не слави овај велики јубилеј само да би подсетио на стару славу, већ да би истакли јасно и гласно „да ми желимо и хоћемо да ходимо Савиним траговима, да идемо путем који нам је он завештао“.

У том смислу подсетио је на значај Савиног дела, који је, каже, издејствовао аутокефалност Српској цркви и као њен први архиепископ организовао њен духовни живот, који је преусмерио развој српске сакралне архитектуре изградњом храма Спасовог у Жичи и отворио нове хоризонте српског живописа сликарским програмима Студенице и Жиче.

Патријарх Иринеј подсећа да је Свети Сава отац српске књижевности као писац Житија Светог Симеона и аутор писама и беседа, да је утемељио српско црквено право како типицима за Карејску испосницу и манастире Хиландар и Студеницу тако и чувеним Законоправилом и хрисовуљама које је са оцем и братом писао.

Такође, Свети Сава је обављао важне државне и дипломатске мисије са Бугарима и Угрима, наводи Иринеј, неговао добре односе са источним патријаршијама, одржавао деликатне црквено-политичке односе са Римом и био пионир међурелигијског дијалога са исламом.

Централна прослава обележавања највећег догађаја у историји СПЦ у Жичи (видео, фото)

Иринеј је подсетио и на то да су наши преци крштавани постепено, током столећа, све до деветог века, као и да су у тим временима као и, каже, у данашњем времену, области насељене Србима биле у погледу државне управе раздељене и разједињене.

Добијање аутокефалије за СПЦ десило се напоредо са учвршћивањем и развојем средњовековне српске државе, наводи Иринеј и додаје да је тако један првенствено црквени догађај имао и велики политички значај.

„Области са различитим политичким традицијама, окупљене у једну државу, сада су повезане у јединствену духовну целину“, појашњава Иринеј и додаје:

„Несумњиво је да је Свети Сава, тражећи аутокефалију, имао у виду и национални, државни интерес српског народа“.

Како је навео поглавар СПЦ, добијање аутокефалије је догађај који обележава сву историју српског народа у свим областима живота, науке, културе, духовности и државности, једном речју, идентитет и самог историјског бића и опстанка нашег народа.

Додаје да се СПЦ за осам векова никада није „затворила у уске националне оквире“, већ је отварала своја врата и пунила своје крстионице свима онима који су у Христу Богочовеку препознавали свога Спаситеља, без обзира на националну припадност, боју коже, језик којим говоре и простор на коме живе.

Честитајући свима јубилеј СПЦ, Иринеј је пожелео да светим молитвама Светога Саве Господ благослови, укрепи, надахне, сачува и спаси српски народ и његов отаџбину у свим временима и на свим просторима на којима се налази.

Коментар