Да ли ће завод „Мома Станојловић“ постати центар за ремонт руских и НАТО летелица

Ваздухопловни завод Војске Србије „Мома Станојловић“ у Батајници већ је добио сертификат француског „Ербаса“ за ремонт хеликоптера „Газела“, а у току су преговори о томе да постане регионални центар за ремонт другог „Ербасовог“ хеликоптера Х-145М, али и руских хеликоптера Ми-8 и Ми-17, пише „Блиц“.
Sputnik

Тако би, како наводи београдски лист, тај завод ВС постао један од ретких центара не само у региону, већ и у Европи за поправљање и одржавање летелица некада два супротстављена блока.

Лист констатује да су односи Русије и НАТО-а и сада затегнути, али и да се геополитичка ситуација значајно променила, па тако сада и неке чланице НАТО-а имају у својој флоти совјетске и руске хеликоптере.

„Блиц“ преноси да је информацију о томе да се већ увелико размишља да „Мома“ поред сертификата „Ербаса“ добије и сертификат за одржавање руских летелица, потврдио амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

„У овом заводу се већ одржавају руски хеликоптери који су у саставу српске војске и то Ми-8, а делом се поправљају и Ми-17. Без обзира на висок квалитет рада овог завода, још су потребна додатна улагања како би ’Мома‘ могао да опслужује све врсте хеликоптера“, изјавио је недавно Лазански за РИА Новости.

Коментар