Довиђења, Срби! Поражавајући призори на српском гробљу у Приштини /фото/

Расељени Срби из Приштине и мањи број Срба који још живе у том граду обишли су за Митровске задушнице гробове предака и својих најближих, јавља „Косово онлајн“.
Sputnik

Два аутобуса расељених из Приштине, један из Ниша, други из Београда, пристигли су око 11 часова.

Нажалост, било је и оних који због тога што је велики број споменика прекривен растињем нису могли да пронађу гробна места покојника.

Катица Петровић, која сада живи у Нишу, успела је да дође до очевог и стричевог гроба и запали им свећу. Црна мермерна плоча са гроба њеног стрица лежи наличјем окренута ка земљи, а доњи део споменика и крст су поломљени, пише „Косово онлајн“.

Она је изразила негодовање због стања у којем се гробље налази, као и бојазан да је питање до када ће уопште постојати.

Довиђења, Срби! Поражавајући призори на српском гробљу у Приштини /фото/

„Ништа ме више неће изненадити. Бојим се да ће све ово једног дана да буде избетонирано. Довиђења Срби“, прича револтирано Петровићева, док чупа коров са гроба и покушава да запали свећу.

Група расељених Срба из Грачанице већ 20 година организовано на гробље долази минибусом. И овај пут је Општина Грачаница обезбедила превоз. Иако живе надомак града у њега долазе од задушница до задушница, преноси сајт.

„Шта да ме вуче овде, кога да сретнем у граду, на улици, сви који су ми нешто значили у животу или су расељени или су овде на овом гробљу“, прича Славољуб Јовановић док пали свеће крај поломљеног крста на дедином гробу.

Довиђења, Срби! Поражавајући призори на српском гробљу у Приштини /фото/

Каже да је споменик заједно са старом капелом порушен још за време бомбардовања 1999. године, када је један НАТО пројектил завршио баш ту, у градском гробљу.

Молитве за упокојене крај њихових гробова изговара приштински парох Саша Митровић, ком прилазе чланови породица и пријављују нова оштећења која су уочили на споменицима преминулих рођака и родбине.

„Дужност сваког грађанина је да пријави када види да је гроб оскрнављен, а наша дужност као епархије јесте да то пријавимо надлежним органима“, рекао је приштински парох.

Он је додао да су задушнице дани када се молитвено сећамо упокојених сродника и да је жалосна и тужна слика што су и за ове задушнице гробови обрасли у шибље и коров, иако је захтев за чишћење гробља претходно упућен надлежним градским властима, рекао је Митровић.

Коментар