Шеф грчке дипломатије: Русија је неодвојив део европске безбедносне архитектуре

Грчка је увек водила дијалог са Русијом и тежи јачању историјског пријатељства и сарадње са њом, изјавио је министар спољних послова Грчке, уочи посете Москви и разговора са шефом дипломатије Руске Федерације Сергејем Лавровом.
Sputnik

О предстојећим разговорима, санкцијама и покушајима да се побољшају односи између Европске уније и Русије, о новим могућностима за инвестирање у Грчку и о заједничкој прошлости, Никос Дендиас је говорио у интервјуу за РИА Новости.

Путујете у Москву на преговоре са вашим руским колегом Лавровом. О којим питањима намеравате да разговарате и како оцењујете тренутно стање наших билатералних односа?

— Биће то мој први сусрет са Лавровом и посебно ми је драго што ћемо моћи детаљно да разговарамо о свим питањима која нас брину. Грчка и Русија чувају историјске везе пријатељства и сарадње. Оно чему наша земља увек тежи јесте даље јачање добрих односа и сарадње са Русијом, на основу узајамног поштовања и једнакости. 

Желим да истакнем да је Грчка, без обзира на проблеме у прошлости, остала саговорник Русије, чак и у тешким временима у односима са Западом, каква су у последње време.

Вашингтон због захлађења са Турском увлачи Грчку у своје антируске планове 

Такође, Русија је велика држава, која игра важну улогу на глобалном нивоу, и, наравно, у Југоисточној Европи и на Блиском истоку, у регионима од нашег директног интереса.

Ево зашто желимо да и даље развијамо наше односе, са циљем одржавања регионалне стабилности, посебно у тако осетљивим околностима, као што су садашње. У том смислу, имаћу прилику да разговарам са својим колегом Лавровом о свим питањима која брину читав регион, са циљем налажења заједничког решења тренутних проблема. Такође ћемо имати могућност да разговарамо о нашим билатералним односима, са циљем проширења наше сарадње у широком спектру области.

Европске санкције и ембарго Русије ограничавају приступ грчким пољопривредницима огромном руском тржишту. Подржавате ли Ви иницијативе председника Француске Емануела Макрона за превазилажење неслагања и санкција између Русије и Европске уније, које никоме не иду у корист? Како ми можемо побољшати односе између Русије и Европске уније? Шта мислите о повратку праксе спровођења самита Европске уније и Русије?

— Као земља чланица Европске уније, Грчка је везана одлукама које су донете у оквиру ЕУ. То се односи и на санкције, које су биле уведене против Русије, и које наша држава мора да примени.

Са друге стране, иако је Грчка једна од држава чланица која истиче да ЕУ мора да одржава добре, функционалне односе и отворене канале комуникације са Русијом, она је, нажалост, и део земаља које су више од свих погођене укључивањем пољопривредних производа у руске узвратне мере. Као што знате, пољопривредни производи су велики део нашег извоза.

Наша држава види Русију као саставни део европске безбедносне архитектуре и настоји да дâ позитиван допринос дијалогу са Русијом. Ми подржавамо иницијативе за побољшање односа између ЕУ и Русије, истичући при том потребу за потпуну спровођење међународног права.

Француски политичар: Нема велике Европе без Русије

Осим тога, оно што Грчка врло добро зна, у светлу противправних провокација у Егејском и источном Средоземном мору, јесте да само строго поштовање норми међународног права може да обезбеди мирну коегзистенцију земаља и регионалну стабилност.

Инвестирање Русије у Грчку је већ значајно у областима које нису од стратешке важности, као што су туризам и некретнине, а у комплексу „Елоунда“ на Кипру инвестиције износе 410 милиона евра. У којим још областима видите могућност инвестирања од стратешке важности и развоја економских односа? Постоје ли перспективе у енергетском сектору, у гасном сектору, у вези са пројектом „Турски ток“?

— Као што сте и приметили, постоји могућност за даљи развој наших билатералних економских односа и за повећање руских инвестиција у Грчку. Наравно, не бих рекао да сектор туризма није стратешки важан за моју земљу. Напротив.

Али наравно да смо спремни за руске инвестиције и у другим областима. Пре свега, руске инвестиције у секторе као што су инфраструктура, транспорт и грађевинарство могу бити реализоване уз помоћ учешћа инвестиционих група у амбициозном програму приватизације, који промовише наша влада и које реализује углавном преко ХРАДФ (Фонд за коришћење државне имовине Грчке), у комбинацији са тренутним државним програмом за инвестиције.

Наравно, руски инвеститори, као и сви инвеститори, могу да користе предности новог Закона о развоју (финансијске подстицаје, смањење бирократије, поједностављене процедуре), који је недавно усвојио Парламент Грчке и који нуди посебно привлачне институционалне оквире за инвестиционе програме, који су од великог значаја за државу.

Грчка заинтересована за руски гас

Такође бих желео да скренем пажњу на секторе високих технологија и примењених истраживања, где, захваљујући сарадњи индустријских група, инкубатора и стартапова, може доћи до узајамне синергије са значајном додатном вредношћу за компаније које сарађују и шире — за наше билатералне економске односе.

Што се тиче области енергије, Русија је важан партнер Грчке, са перспективама за даље продубљивање билатералне сарадње у будућности. Радујемо се сарадњи, која је постигнута између грчких и руских компанија, пре свега у гасном сектору, и истовремно смо заинтересовани за јачање сарадње у другим областима, као на пример у сфери обновљивих извора енергије.

Коментар