Американци шаљу специјалца у Београд после вести да у Србију стиже руски „Панцир“

У петак у Београд долази Томас Зарзецки, који руководи Радном групом 231 америчког Стејт департмента, пишу „Вечерње новости“.
Sputnik

Према писању тог листа, та група задужена је за примену санкција према руском безбедносном сектору и онима који са њим сарађују.

Посета Зарзецког, наводи лист, заказана је одмах након што је у Србији објављено да смо купили руски ПВО систем „Панцир“.

Пропис, за чије је спровођење он задужен, званично се зове Закон о супротстављању америчким противницима путем санкција и предвиђа могуће кажњавање било ког појединца, фирме или државе, за које се утврди да су се свесно упустили у „значајну размену“ са војним и обавештајним сектором Русије.

Овај документ садржи и спискове фирми из области руске наменске индустрије са којима је, према америчким прописима, забрањено сарађивати. Међу „забрањеним“ фирмама је и неколико предузећа са којима је Србија сарађивала или од њих набављала војну опрему, пише лист.

Ту су, између осталих, биро КБП који је пројектовао „Панцир“ и произвођач авиона „МиГ“, као и јавно предузеће РОЕ, преко кога се обавља сва продаја руског наоружања и војне опреме.

На „црној листи“ је и компанија „Руски хеликоптери“, под којом ради и чувени завод у Казању који производи хеликоптере Ми-17, које смо купили, и Ми-35 (убица тенкова), које је наша земља наручила, наводе „Новости“.

Коментар