Демонстранти ухватили градоначелницу, ошишали је и офарбали /видео, фото/

Десетине хиљада људи преплавило је ноћас улице Ла Паза, престонице Боливије, где су се оштро сукобили присталице актуелног председника Ева Моралеса и његови противници, који сумњају у законитост Моралесове победе на недавним изборима. У граду Винту опозиционе снаге су напале градоначелницу.
Sputnik

Као главни разлог протеста, демонстранти су навели наводну нерегуларност избора на којима је Ево Моралес однео победу.

Поред Ла Паза, најдинамичније је било у Винту где су грађани напали градоначелницу Патрисију Арће, коју су извукли на улицу, при томе је поливши црвеном фарбом, а затим су је и ошишали.

​Винту, град од 60.000 становника, преплављен је људима са маскама који су разорили град са палицама и каменицама.

​Градоначелницу Патрисију Арће, чланицу владајућег Покрета за социјализам, антивладини демонстранти сачекали су на изласку из владине зграде. Оптужили су је да је регрутовала симпатизере Моралесове власти и доводила их у град како би разбили протесте, наводе страни медији.

Напад на Патрисију Арће осудили су председник Ево Моралес и потпредседник Алваро Гарсија, рекавши да је за демонстранте злочин бити жена, као и да се Боливија суочава са новим таласом фашизма.

Демонстранти ухватили градоначелницу, ошишали је и офарбали /видео, фото/

У протестима је живот изгубио и један младић, што је укупно трећа смрт од 20. октобра када су избори одржани.

Подсећања ради, Ево Моралес је на власти од 2006. године, а 20. октобра је на изборима освојио нови мандат. Опозициони лидер Карлос Меса оценио је те изборе као „монументалну превару“.

Коментар