„Непристојна понуда“ Доналда Трампа Ердогану

Након што је Реџеп Тајип Ердоган добио „непристојну понуду“ Доналда Трампа, уговор вредан 100 милијарди долара под „повољним условима“, као и помоћ у решењу ситуације око санкција које Вашингтон треба да уведе против Анкаре због куповине руских система С-400, намеће се као логично питање да ли ће Ердоган на то пристати.
Sputnik

Московски експерти сматрају да заправо Трамп и не може да понуди Ердогану посебне преференције, а и у случају да се то догоди, Ердоган неће на њих пристати, јер је за турског лидера повратак блиској сарадњи са САД немогућ после многих потеза и тешких речи из Вашингтона.

Пре свега, САД тренутно раде на нацрту закона о признавању геноцида над Јерменима, што је за Турску „ударац испод појаса“. Уз то, нико у Анкари није заборавио Трампове претње о могућем уништавању турске економије, као и претње америчког државног секретара Мајка Помпеа употребом војне силе против Турске због операције против Курда на северу Сирије.

„Такав договор је у духу Доналда Трампа. У овој ситуацији дешава се оно што он воли — прво, претње, затим заказивање преговора и на крају понуда која је са његовог становишта позитиван излаз из ситуације. Друга ствар је што се сада у САД очигледно све променило, као и у њиховим односима с Турском. Јасно је да већ сада не зависи све од Трампа, него и Конгрес има озбиљан утицај. Укидање санкција у овом тренутку није искључиво право америчког председника, о томе би требало да одлучи Конгрес. Будући да је покренут поступак импичмента, Трамп сада има компликован однос чак и са делом републиканца, а да не помињемо демократе, па је самим тим тешко замислити да ће он бити у стању да прогура укидање санкција. То је практично нереално“, рекао је за Спутњик руски експерт Дмитриј Солоников.

„Непристојна понуда“ Доналда Трампа Ердогану

Трампова  "непристојна понуда" оставља Турсакој могућност за маневар

Према мишљењу Солоникова, у овом тренутку је нејасно шта садржи „непристојна понуда“ и какав трговински уговор може бити понуђен Анкари у актуелним условима, али многи амерички експерти верују да ће Трамп у стилу правог бизнисмена оставити Турској могућност да купи најновије америчке авионе Ф-35 који коштају милијарде долара и да је спреман да поново прими Анкару у програм Ф-35, с обзиром на то да Турска жели да купи више од 100 авиона Ф-35. То питање је нарочито актуелно и након што је турски лидер уочи пута у Вашингтон поручио да Анкара може купити руске ратне авионе ако САД откажу испоруку авиона Ф-35.

Западни аналитичари сада очекују да ће Трамп покушати ову ситуацију да одржи у стању статуса кво до новембра идуће године, а да ће после избора, ако остане на месту председника, омогућити Турској да набави Ф-35, без обзира на ситуацију са С-400.

Кључна тачка спотицања у односима двеју држава и НАТО савезника остаје турска набавка руских система С-400, због чега је Анкара суспендована из програма Ф-35 и због чега је амерички Конгрес спреман да економски казни Турску, што је у складу са законом о борби против непријатеља Америке путем санкција, такозваног закона ЦААТСА.

Међутим, „Вашингтон пост“, позивајући се на своје изворе, наводи да је Трамп прошле недеље послао писмо Ердогану у којем су набројани предлози који треба да послуже побољшању америчко-турских односа и да је предложио решење везано за С-400.

Како је саопштио извор листа, вашингтонска администрација инсистира да се С-400 не употребљава, како Руси не би могли да „имају приступ средствима комуникације и заштите америчког ловца Ф-35“. У таквом случају, Анкара се може вратити програму развоја вишенаменског ловца Ф-35 и избећи санкције.

Да ли ће Ердоган одустати

Амерички законодавци ће највероватније критиковати ове предлоге америчког председника, јер се многи сенатори и конгресмени залажу за увођење ограничења против Анкаре. Како наводи лист, управо ове услове је Вашингтон и предлагао Анкари у октобру са циљем да се заустави операција у Сирији, али су покушаји остали неуспешни.

Због тога се очекује да ће управо руски системи за противваздушну одбрану и санкције бити једна од главних тема на данашњем састанку Трампа и Ердогана у Белој кући.

Постоје и мишљења да Трамп може позвати Турску да не активира С-400 до 2020. године, а у случају новог председничког мандата, продаће Ф-35 заједно са америчким системом „Патриот“, који је Турска годинама неуспешно покушавала да купи, пре него што се окренула С-400.

Експерти су уверени да без обзира на притиске САД  Ердоган неће одустати од експлоатације С-400, јер је то пре свега питање националне безбедности, али и поноса за њега и Турке.

Коментар