Помоћник Зеленског: Процес повратка задржаних војних бродова у Украјину при крају

Помоћник председника Украјине Владимира Зеленског Андреј Јермак изјавио је да је у завршној фази процес предавања три брода Украјини, које је Русија задржала у новембру прошле године током инцидента у Керчком мореузу.
Sputnik

Раније је шеф украјинске дипломатије Вадим Пристајко изјавио да је украјинска војска спремна да дође било где како би преузела два мала оклопна артиљеријска брода украјинске морнарице „Бердјанск“ и „Никопољ“, као и патролни брод „Јани Капу“, који су задржани прошле године у Керчком мореузу због нарушавања руске државне границе.

Лист „Комерсант“ је раније, позивајући се на своје изворе, пренео да Русија и Украјина разматрају враћање бродова задржаних у Керчком мореузу, као и да се договарају о датуму и месту њиховог повратка. 

Три украјинска војна брода су 25. новембра прошле године нарушила границу Русије, ушавши у привремено затворену акваторију територијалног мора Русије и кренули из Црног мора ка Керчком мореузу. Они су изводили опасне маневре, одбијајући да испуне легалне захтеве руских власти. Бродови су задржани, а морнари који су били на њима су ухапшени. Они су 7. септембра враћени у Украјину на основу договора о истовременом ослобађању затвореника између Кијева и Москве.

Коментар