Стотину милијарди за пројекте као што су „Снага Сибира“ и „Појас и пут“

Преко 70 пројеката у вредности од 112 милијарди долара размотрено је на шестом годишњем заседању Руско-кинеске међувладине комисије за инвестициону сарадњу. Руску делегацију предводио је министар финансија Антон Силуанов, а кинеску потпредседник Државног Савета Хан Џенг.
Sputnik

Андреј Островскиј, заменик директора Института за Далеки исток Руске академије наука, истиче да су за Кину посебно значајни инфраструктурни пројекти са Русијом.

„Између Русије и Кине постоје озбиљни инвестициони пројекти, али најважније је обезбедити инфраструктуру за пројекат ’Појас и пут‘. Већина руско-кинеских пројеката је усмерена на развој брзе пруге Москва-Пекинг, транспортни коридор ’Приморје 1‘, од кинеске провинције Хејлунђанг до луке ’Владивосток‘, и „Приморје 2“, од кинеске провинције Ђилин до руске луке ’Зарубино‘. Сума од 112 милијарди долара је довољна за покретање нових пројеката, али и за завршетак започетих, као што су изградња мостова преко реке Амур и гасовода ’Снага Сибира‘ чије се отварање очекује до краја ове године“, рекао је Островски.

Експерт истиче значај повезивања пројекта „Појас и пут“ са Евроазијском унијом. Према његовим речима, постоје озбиљни планови да се створи зона слободне трговине између земаља чланица уније и Кине, како би се увећала трговинска размена двеју земаља, која је прошле године била на рекордном нивоу и износила око 208 милијарди долара. Островскиј истиче да, иако постоји одлична политичка сарадња, увек има простора за унапређење трговинских односа.

Стратешки значај „Снаге Сибира“ и пројекта „Појас и пут“

Шеф Руско-кинеског центра за аналитику Сергеј Санакојев такође указује на значај завршетка гасовода „Снага Сибира“ и повезивања Евроазијске уније са пројектом „Појас и пут“, јер то може бити од узајамне користи.

„Русија је велика евроазијска земља и њена мисија је да буде мост између Истока и Запада. Зато Москва заједно са кинеским партнерима настоји да реализује пројекте као што су велика Евроазија и ’Појас и пут‘. Када говоримо о великој Евроазији, пре свега се мисли на тржиште од Лисабона до Гуанџоуа, које укључује и Русију“, рекао је Санакојев.
Стотину милијарди за пројекте као што су „Снага Сибира“ и „Појас и пут“

Према речима Санакојева, руско-кинеска сарадња је од стратешког значаја, јер открива могућности за постизање највиших светских стандарда, не само у економији, безбедности и политици, већ и у другим областима.

„Руско-кинеска сарадња има велики потенцијал и позитивно ће утицати и на економије наших земаља и на глобалну економију. Русија и Кина, као земље које заузимају значајан део пространства, настоје да користе узајамне људске и енергетске ресурсе, али и да заједнички развију научно-техничке потенцијале. Шефови држава Русије и Кине су већ најавили покретање озбиљних технолошких пројеката до 2021. године. Осим тога, руско-кинеска сарадња представља алтернативу за развој светске економије и далеко је занимљивији формат сарадње од постојећих, као што је рецимо Г7“, објашњава Санакојев.

Експерт додаје да санкције, тарифе, царине и трговински ратови штете развоју глобалне економије, а да модели сарадње по узору на руско-кинески модел — омогућавају заједнички развој и сарадњу.

У игри је и „Алибаба“

Важно је напоменути да су на заседању ове међувладине комисије учествовали и представници Руског фонда за директне инвестиције, Руско-кинеског инвестиционог фонда и Руско-кинеског комитета за пословно саветовање, који су договорили да се у приоритете ове међувладине комисије укључи сарадња у области електронске трговине између руских компанија и кинеске компаније „Алибаба“, као и изградња Руско-кинеског научно-технолошког иновационог фонда, Руско-кинеског фонда за регионалну сарадњу и рударског комбината на налазиштима „Кингаш“ и „Вјерхникингаш“.

Подсећамо да је Руско-кинеска међувладина комисија за инвестициону сарадњу створена 2014. године на иницијативу шефова држава Русије и Кине, а њен главни циљ је реализација инвестиционих пројеката и снижавање административних и трговинских баријера између држава. У оквиру ове међувладине комисије формиран је Руско-кинески комитет за пословно саветовање, у који улазе представници крупног бизниса. Овим Комитетом за пословно саветовање управљају Руски фонд за директне инвестиције и Кинеска инвестициона корпорација, а бави се прикупљањем и систематизацијом информација о пројектима, анализира их и даје препоруке како превазићи баријере за њихову реализацију.

Коментар