Јапанска влада купује ненасељено острво за вежбе са САД

Јапанска влада саопштила је данас да је пристала да купи ненасељено острво на југозападу земље са намером да га употреби као место за обуку и вежбе војске и слетање војних летелица.
Sputnik

Острво Маге је у већинском власништву компанија за развој из Токија, а налази се у округу Кагошима и величине је осам квадратних километара. Влада ће платити 146 милиона долара, а како се наводи, то ће отворити пут премештању места за вежбање америчких војника са острва Ивото у Тихом океану, преноси „Кјодо“.

„Веома је важно да се обезбеди место за вежбе, а ми ћемо наставити да покушавамо да изградимо стални објекат у што краћем периоду“, рекао је генерални секретар владе Јошихиде Суга.

Америчка војска је користила вежбе полетања и слетања у својој бази Атсуги у близини Токија, али место за обуку је 1990. године привремено премештено на острво Ивото због притужби на буку. Прошле године је то место пребачено у још удаљенију базу Ивакуни, због чега су САД тражиле од Јапана да пронађе погоднију и трајнију локацију за вежбе.

Острво Маге налази се 400 километара од острва Ивакуни. У мају ове године власници острва су прекинули преговоре са владом због избора, а ове јесени су настављени преговори, пренео је Танјуг.

Коментар