Захарова одговорила Зеленском: Нису се људи изгубили, већ се изгубила држава

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова позвала је украјинске власти да гарантују права становницима Донбаса.
Sputnik
„Нису се људи изгубили, већ се држава изгубила, а онда изгубила људе! А тенкови послати из Кијева да ’траже‘ људе неће их наћи. Гарантујте становницима њихова права и они ће се наћи сами“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Она је напоменула да становници Донбаса „нису својом вољом“ учествовали на председничким изборима у Украјини 2019. године „да би слушали где треба да иду“. Притом, она сматра да Кијев намерно није одржао изборе у источној Украјини.

Захарова је позвала украјинске власти да потраже извор свих зала у својим редовима.

„Сећате ли се како су 2014. године, након уставног преврата, на кључне функције у влади постављени странци? Министри из Сједињених Америчких Држава, Грузије и Литваније добили су украјинско држављанство неколико сати пре свог именовања... То је била глобална стратегија. Градоначелници, губернатори, политичари свих боја имали су дозволу боравка и држављанство других земаља, доносећи одлуке у њихову корист и под њиховим диктатом“, нагласила је она.

Према њеним речима, нема ничег чудног у томе да у таквој ситуацији становници Донбаса, одсечени од остатка Украјине финансијском и социјалном блокадом, лишени свих права, желе да добију држављанство друге државе.
Зеленски представио план повратка Донбаса

„А како, по тој логици, постоји Европа? Људи имају неколико пасоша различитих земаља, живе где желе и чак не одговарају на питање ’чији су Фокланди‘ (острва су предмет територијалног спора између Велике Британије и Аргентине)“, закључила је Захарова.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски у интервјуу за „Шпигл“ изјавио да ће се борити за „залутале“ становнике самопроглашених ДНР и ЛНР. Он је додао да сваки човек има право да одлучује где ће живети, тако да „они који су за Русију“, могу да оду из Донбаса.

У Француској ће се 9. децембра одржати самит у „нормандијском формату“. На њему ће учествовати лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке: Владимир Путин, Владимир Зеленски, Емануел Макрон и Ангела Меркел. Овакав формат преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године, када су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери четири земље први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. 

Коментар