Пресушили Викторијини водопади /фото/

Деценијама су Викторијини водопади, где јужноафричка река Замбези пада у слаповима низ сто метара дубок процеп у земљи, привлачили милионе туриста у Зимбабве и Замбију својим запањујућим призором.
Sputnik

Али најгора суша у веку прилично је смањила слапове, подстичући страхове да би климатске промене могле да униште једну од највећих туристичких атракција у региону.

Иако водопади обично успоре током сушне сезоне, званичници наводе да је ова година донела невиђени пад нивоа воде.

Пресушили Викторијини водопади /фото/

У Зимбабвеу и Замбији су рестрикције струје, јер се оне у великој мери ослањају на хидроелектране из постројења на брани Кариба, која се налази на реци Замбези низводно од водопада.

Готово километар дуго, ово чудо природе претворено је у сув камен, док је на другим местима ниво воде веома низак.

​Река дуга 2.574 км четврта је по величини у Африци. Пролази кроз шест земаља континента и улива се у Индијски океан. Викторијини водопади настали су у средњем току реке захваљујући посебној геолошкој историји овог региона. Овде се пре два милиона година налазило џиновско језеро које је проузроковало промену крајолика и преокрет у току самог Замбезија. Тако су у области где се сада налазе Викторијини водопади слапови мењали своју локацију најмање шест пута.

Обично кроз водопад прође 1.090 кубних метара воде у секунди. При томе је најмањи проток воде забележен у октобру 1996. — 99 кубних метара у секунди, а максималан — у априлу 1977, када је протицало 6.172 кубних метара воде у секунди.

Коментар