Огласио се и Путин: Русија треба да се такмичи под националном заставом

Руски лидер Владимир Путин сматра да је одлука Светске антидопинг агенције (ВАДА) политизована.
Sputnik

„Тако је било још од времена римског права... Казне не могу бити колективне и не могу се односити на људе који немају никакве везе са одређеним кршењима правила — сви то разумеју. Мислим да стручњаци ВАДА то знају“, рекао је Путин на конференцији за штампу у Паризу на крају самита „нормандијске четворке“.

Он је изјавио да у основи ове одлуке стоје политички разлози који немају никакве везе са интересима спорта и олимпијског покрета.

„То што лежи на површини и што одмах видим, јесте да нема никаквих претензија према руском Олимпијском националном комитету. Ако према њему нема претензија, држава треба да се такмичи под националном заставом. Тако пише у олимпијској повељи. То значи да је ВАДА прекршила олимпијску повељу“, рекао је председник.

Извршни комитет ВАДА је саопштио раније да је Русија изгубила право да организује међународна спортска такмичења и подноси захтеве за њихову организацију. Спортисти не могу да учествују ни на олимпијским ни на светским смотрама под националном заставом.

Коментар