САД одустале од увођења нових царина Кини

САД неће уводити нове царине на кинеске производе 15. децембра, саопштио је амерички председник Доналд Трамп.
Sputnik

„Постигли смо веома важну, прву фазу договора с Кином, која је пристала на многе структурне промене и на масовну куповину пољопривредних производа, енергије и индустријске робе, као и много тога другог... Царине које је требало да ступе на снагу 15. децембра неће бити уведене пошто смо се договорили. Почећемо и другу фазу преговора што пре, нећемо чекати изборе 2020. године. То је одличан споразум за све. Хвала!“, написао је Трамп на Твитеру.

​Заменик министра трговине Кине Ван Шоувен је раније потврдио да су Америка и Кина усагласиле први део трговинског споразума, који се састоји из девет тачака.

„На основу једнакости и међусобног поштовања, САД и Кина су усагласиле први део трговинског споразума, који се састоји из девет тачака, укључујући заштиту интелектуалне својине, предају технологије и куповину пољопривредних и прехрамбених производа“, објаснио је Шоувен.

Он је рекао и да су САД обећале да ће у првом делу трговинског споразума са Кином укинути део царина на кинеске производе.

Раније је саопштено да је Министарство финансија САД укинуло санкције за три руске компаније.

С америчког санкционог списка скинуте су компаније „Центар за аутомобилске услуге“ из Курганске области и „Вертикала“ и „Јуником“ из Југре.

Вашингтон је раније најављивао да ће 15. децембра повећати царине на увоз производа из Кине.

 

Коментар